ZAKELIJK-NIEUWS-LANDELIJK
Niet iedereen beschikt over een grote achtertuin. Vooral nieuwbouwwoningen hebben vaak geen grote tuin omdat de grond schaars en dus duur is en er op een zo klein mogelijk perceel zo veel mogelijk woningen moeten worden gebouwd. Maar ook als je een kleine tuin hebt kun je daar zeker iets leuks van maken. Het is zaak om de tuin zo ‘groen’ mogelijk te houden. Dit is beter voor het milieu en je verkleint de kans op wateroverlast.
Houd ruimte open voor regenwater
Je kunt je tuin natuurlijk helemaal bestraten zodat je er weinig omkijken naar hebt. Wil je toch wat planten, dan plaats je een mooie cortenstaal bloembak waar je eenjarige plantjes in kunt zetten of je kunt er in oktober bloembollen in doen, zodat je in her vroege voorjaar kunt genieten van tulpen en narcissen. Maar een tuin met alleen tegels heeft wel een groot nadeel. Als het hard regent kan het regenwater niet goed wegstromen en loop je dus het risico op wateroverlast. Vanwege de klimaatverandering regent het de laatste jaren soms langer en harder dan vroeger. Daar staan periodes tegenover van langdurige droogte. Hierdoor kan de grond al dat water soms niet snel genoeg verwerken. Als je in je tuin een paar delen open laat, bijvoorbeeld voor een klein gazon of voor een paar stroken met beplanting, zorg je ervoor dat het regenwater ergens heen kan om in de grond te zakken.
Welke planten zijn geschikt?
Welk planten geschikt zijn voor je kleine tuin hangt van een aantal factoren af. Ten eerste is belangrijk hoeveel zonlicht er in de tuin komt. Sommige planten staan graag in de volle zon, ander hebben graag schaduw. Kies planten en struiken die niet te groot worden en die niet te diep wortelen. Kleine stadstuinen hebben vaak niet zo’n diepe laag grond, vaak zit er beton onder de laag zand en grond waarmee de tuin is aangelegd. Als een plant niet diep genoeg kan met de wortels gaat hij dood. Als de laag grond onder de tuin erg klein is, dan kun je beter kiezen voor plantenbakken. Hierbij moet je er dan op letten dat je ze regelmatig water geeft omdat ze vaak niet genoeg regen kunnen ‘vangen’. Ook zijn planten in een bak niet winterhard, zet ze dus beschut als het gaat vriezen.
De tuinafscheiding
Ten behoeve van de nodige privacy wil je natuurlijk je tuin afschermen met een haag of schutting. Als je een kleine tuin hebt dan is het aan te raden om met de buren te overleggen over de afscheiding van de tuin. Door de schutting op de erfgrens te plaatsen kun je wat ruimte winnen. Als een schutting op de erfgrens staat dan zijn jij en je buren hier beiden verantwoordelijk voor. Bij Buitengoed kun je verschillende soorten schuttingen bestellen. Zorg dat je de lengte goed opneemt. Let er ook op dat een schutting in een achtertuin niet hoger mag zijn dan 200 cm.