PARTNERBIJDRAGE
Waar 3D-printen vijf jaar geleden nog een futuristisch begrip was, wordt deze speciale printer steeds meer ingezet. Zo staat er op elke technische Hogeschool of Universiteit wel een 3D-printer. Maar deze techniek wordt ook veel gebruikt in de medische wereld, fashion wereld en zelfs de food branche begint nu gebruik te maken van 3D-printers. Lees in deze blog meer over 3D-printen en de bijzondere projecten die een 3D-printer tegenwoordig kan produceren.
Hoe werkt 3D-printen?
In een 3D-printer zit geen inkt. In een printer wordt een 3D filament gebruikt, waarmee de printer het project kan opbouwen. Vaak wordt een filament in de vorm van een kunststof draad gebruikt, maar er zijn heel veel verschillende soorten filamenten. Een 3D-printer smelt deze draad en blaast het materiaal uit de spuitkop, waardoor jouw voorgeprogrammeerde project kan ontstaan. Deze techniek heet fused deposition modeling en dit is eigenlijk de enige printmethode die wordt gebruikt door particulieren. Sommige bedrijven maken gebruik van andere printmethodes, maar de FDM-methode is het belangrijkste.
3D-printen in het leger
Bij defensie wordt op grote schaal onderzoek gedaan naar het inzetten van 3D-printers. Hier wordt een PLA filmanent gebruikt in combinatie met magnesium. Deze combinatie zorgt voor een lichtgewicht stabilisator die vooral gebruikt wordt in voertuigen. Er wordt onderzocht hoe de 3D-printers op locaties tijdens missies bij kunnen dragen aan de mobiliteit. Maar ook wordt onderzocht hoe 3D-printers op locatie voedingsmiddelen kunnen produceren, voor een duurzame productie.
Hamburgers uit de printer
In de voedingsindustrie wordt ook veel geëxperimenteerd met 3D-printen. Hier wordt geen gebruik gemaakt van een PLA filament met kunststof, maar met voedingsmiddelen poeders in combinatie met speciaal water. De eerste 3D-geprinte hamburgers worden al uitgeserveerd! Wat het 3D-printen van voedingsmiddelen zo interessant maakt, is de hoge mate van duurzaamheid. De poeders zijn zeer lang houdbaar en worden niet weggegooid, maar persoonlijk geproduceerd. Ook is het mogelijk om zout en suiker met andere contrasten toe te passen en om supplementen zoals eiwit juist makkelijker toe te voegen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om voeding persoonlijk in te zetten.
De medische kant van 3D-printen
In de medische wereld wordt 3D-printen al echt veel ingezet. Zo worden veel protheses perfect passend gemaakt met deze technologie, maar worden ook bijvoorbeeld brillen al op grote schaal geprint. Het is een snelle en stevige manier om dit visuele hulpmiddel te produceren. Doordat dat 1 op 1 te bepalen is met speciale scans worden er in de tandheelkunde, maar ook de productie van geprinte botten, organen en protheses op grote schaal innovaties toegepast.