Door Joke van der Zee
Heemstede – Zelf houdt hij van ‘slanke’ wijnen, die zijn ook na één glas goed door te drinken. Een volle wijn daarentegen is niet je beste vriend als je een avond wat langer wilt genieten van een mooie wijn. Elke wijn zijn gelegenheid en elke kwaliteit zijn prijs. De aanwezigheid van wijnboekenschrijver Onno Kleyn, afgelopen vrijdagmiddag 3 november bij Boekhandel Blokker, leverde tal van goede adviezen en andere wetenswaardigheden over wijn op.
Uiteraard werd er ook wijn geproefd. Bij binnenkomst kregen bezoekers een sprankelend glas Cava.
Kleyn, die zijn nieuwste boek ‘Wijn van Kleyn’ promootte, is geen vinoloog of sommelier (“die opleiding werden in mijn tijd alleen door slijters gedaan”) maar liefhebber van wijn en alles wat daarover te vertellen valt. En dat doet hij nu net in zijn nieuwe boek. “Het is een persoonlijk verhaal, onderbroken door dienstmededelingen”, zo werd vrijdagmiddag aan het groepje belangstellenden verteld. Waarbij ‘dienstmededelingen’ wijzen op wetenswaardigheden over een bepaalde wijn, wijnstreek of andere feiten die het verhaal completeren. Het is daardoor allesbehalve een droog (hoe kan dat ook als het om vocht gaat?) boekwerk geworden, maar een aangenaam leesboek voor bij de haard.
Net als goede wijn behoeft het werk van Kleyn geen krans: de schrijver heeft zo’n 40 boeken op zijn naam staan. Wijn, maar ook landen (culinair bekeken) en een mooi oeuvre aan kookboeken kwamen van zijn hand. Daarnaast levert Kleyn wekelijks een bescheiden wijnrecensie af voor het Volkskrant Magazine. Hij proeft daar altijd een goed betaalbare wijn voor en houdt zich aan zijn eigen regel: kwaliteit-prijs. “Natuurlijk is duurdere wijn meestal beter maar echt ‘rotte’ wijn bestaat niet meer. Supermarkten verkopen prima wijn, maar wie een hoge kwaliteit zoekt komt uit bij prijziger wijnen.”
Hoofdpijn krijgt Kleyn niet van zijn proef-sessies: “Elke slok wordt uitgespuugd, op deze manier kan ik wel tot 60 typen proeven”, aldus de prof in wijn keuren en erover schrijven. Vragen uit het publiek antwoordde hij op charismatische wijze. Alcoholvrije wijn? “Dat is geen wijn, het is frisdrank.” Nederlandse wijn? “Ja, uitstekend, de Nederlandse wijnboeren zijn goed bezig. Er is allang geen ‘must’ meer voor alleen Franse wijnen. Ook Italiaanse en Spaanse wijnen hebben hun sporen verdiend.”
Tips voor de beginnende liefhebber zijn er ook legio. Het juiste glas in huis halen is daar een eenvoudig voorbeeld van. Geen tulpglaasje, geen limonadeglas; de wijn moet je goed kunnen ronddraaien. Wie wel van wijn houdt maar niet de behoefte voelt er heel veel over te willen weten kan het toch met Kleyn eens zijn: “Wijn is niet alleen smaak, het is een beleving.”
Foto: Onno Kleyn vertelt de aanwezigen alles over wijn bij Boekhandel Blokker. Foto: Joke van der Zee