Door Bart Jonker
Heemstede – Buurtpreventie met WhatsApp, wat houdt dit eigenlijk in? WhatsAppbuurtpreventie is een vorm van controle en waakzaamheid op onregelmatigheden in een woonwijk of buurt, georganiseerd door de bewoners zelf. Een ultieme vorm dus van burgerparticipatie. Indien er verdachte situaties, criminele activiteiten of noodsituaties plaatsvinden, kunnen deze gemeld worden bij de politie via 112 die daaropvolgend actie kan nemen. Vervolgens kunnen bewoners die zich aangemeld hebben bij de WhatsAppgroep in hun wijk gewaarschuwd worden. Het deelnemen aan zo’n WhatsAppbuurtpreventiegroep is echter geheel vrijwillig. Ook Heemstede en Bloemendaal hebben in diverse woonwijken een WhatsAppbuurtpreventiegroep en die is altijd nuttig, nu vooral ook met het oog op de naderende zomervakantie. Een WhatsAppbuurtpreventieapp kan ook gefaciliteerd worden door de gemeente, maar het beheer is ervan is in handen van vrijwilligers.
Het gehele WhatsAppbuurtpreventienetwerk in Heemstede wordt gecoördineerd door een klein kaderteam van drie leden, te weten Annelie Brummer, Lusine Aykaz en Richard Koenders. De leden van het kaderteam zijn gewoonlijk ook beheerder van een wijkgroep. Annelie Brummer vertelt hoe het werkt en waar de WhatsAppbuurtpreventieapp (HeemstedeApp) wel en niet voor bestemd is.
Hoe meld je je aan?
De HeemstedeApp is in 2018 opgezet door Rembert Oldenboom”, legt Annelie Brummer uit. “Inmiddels is de HeemstedeApp uitgebreid over heel Heemstede. Een buurt WhatsAppgroep wordt beheerd door een beheerder. Bewoners van de wijk kunnen zich aanmelden in een buurtapp via het aanmeldformulier op onze website: https://www.heemstedeapp.nl/aanmelden/. De beheerder zorgt er dan voor dat je aan de betreffende WhatsAppbuurtgroep wordt toegevoegd. Bovendien kunnen we ook nog wel wat nieuwe beheerders gebruiken in bepaalde Heemsteedse woonwijken. Kijk wat dit beheer inhoudt en hoe je je daarvoor moet aanmelden op de website http://www.heemstedeapp.nl. Op deze website vind je ook een kaartje met de wijkindeling, de wijken die rood of oranje gekleurd zijn hebben behoefte aan een (extra) beheerder.”
SAAR-methode
“Bij de WhatsAppbuurtpreventie wordt de zogenaamde SAAR-methode gehanteerd”, vervolgt Annelie. “SAAR staat voor Signaleer, Alarmeer, App en Reageer; door deze volgorde aan te houden doe je het juist. Ik kan me voorstellen dat er best vragen zijn over wat voor soort berichten je nu in zo’n WhatsAppgroep moet plaatsen. Je moet dan denken aan:
- Verdachte personen die zich ophouden in de wijk
- Vermiste personen, zoals een kind of oudere (echter geen huisdieren, dit wordt gedeeld via sociale media)
- Een diefstal of inbraak
- Doorrijden na een aanrijding
- Medische noodsituaties, zoals EHBO, reanimatie en AED etc.
Een korte uitleg over SAAR:
– Een verdachte situatie wordt ontdekt (Signaleer).
– De politie wordt gebeld via 112 (Alarmeer).
– De verdachte situatie wordt gemeld in de Appgroep, waarin wordt gemeld dat de politie verwittigd is, het signalement, looprichting en verdachte handelingen, etc. Foto’s van verdachten uitsluitend appen bij verdachte situaties, bij twijfel bewaren voor politie. Vervolgens geef je aan wat je zelf gaat doen (Appen).
– Degene die de verdachte situatie ontdekt en de lezers van het bericht informeert, reageert op een manier waar hij/zij zich het prettigst bij voelt (Reageer).”
WhatsAppgroep echt gebruiken waarvoor die bestemd is
“Gebruik de WhatsAppgroep echt waar die voor bestemd is: louter voor het melden van de hierboven gegeven informatie en verdachte situaties. Ga niet bevestigen of antwoord geven. Dus niet antwoorden met bijvoorbeeld: “Dank je wel” of “Bedankt”. Dit is echt niet de bedoeling en werkt verwarrend en vertragend. Wat ook belangrijk is dat bij welke melding dan ook je altijd om je eigen veiligheid denkt. Mocht je vragen hebben, dan kun je altijd de beheerders van de WhatsAppgroep in je wijk rechtstreeks benaderen”, aldus Annelie Brummer.
Meer weten? Kijk op: http://www.heemstedeapp.nl.
Foto boven: Bord in wijk met WhatsAppbuurtpreventie. Fotograaf: Bart Jonker.
Foto onder: Annelie Brummer (Foto aangeleverd).