Door Eric van Westerloo
Heemstede – Met enige regelmaat komt het woord woonvisie voorbij, in vergaderingen van de commissies en gemeenteraad. Het zou een alles omvattend stuk worden waarin alle aspecten van wonen en bouwen in Heemstede aan bod komen. Nu het 48 pagina’s tellende rapport is uitgekomen, wilde de wethouder de pers op de hoogte brengen van het wat, hoe en waarom. Het stuk is een voorlopige versie. De gemeenteraad en de inwoners kunnen nog aanpassingen voorstellen.
Het is genoegzaam bekend dat Nederland een woningtekort heeft. Niet alleen de eigen inwoners, maar ook statushouders, Oekraïense vluchtelingen en asielzoekers schreeuwen om woonruimte. Het Rijk en de Provincie oefenen druk uit op alle gemeenten om met spoed te gaan bouwen. In Heemstede is dat nog niet zo eenvoudig. Uit een onderzoek onder inwoners bleek dat er aan alle woonvormen behoefte bestaat. Woningen voor oudere en jongeren, kleine units voor starters, duurzame woningen, zorgwoningen en woongroepen. Alle bestaande en toekomstige woningen moeten van het gas af. Veel ruimte is er niet in onze gemeente. Momenteel liggen er kansen om rond de haven aan de oostzijde appartementen re realiseren. Ook het Manpadslaangebied leent zich hier prima voor.
Zelfbewoning wordt regel
De opgave die Heemstede zich heeft gesteld is om er t/m 2030 375 woonruimten bij te bouwen. Er moeten dan jaarlijks +/- 54 woningen worden gebouwd. Dat lijkt haalbaar, er loopt reeds een aantal projecten. Er komen 15 woningen op de Glip, 9 boven de Vomar, 5 appartementen Oude postkantoor, ontwikkeling Thagaste, het Manpadslaangebied en Kennemerduin. Het stuk dat nu is gepresenteerd geeft de gemeente de mogelijkheid om de regiefunctie te nemen. Bouwplannen worden op vele punten getoetst. Voldoet het aan de specifieke behoefte, past het in de omgeving en de natuur, hebben de corporaties een rol? Het splitsen van woning moet mogelijk zijn.
Kan de gemeente bouwen meer stimuleren? Biedt inzet eigen grondposities en gemeentelijke gebouwen soelaas? Er wordt vastgehouden aan 30% sociale woningen, 35% in de vrije sector en 35% middenhuur (+/- 1000 euro huur of koop € 305.000). Om speculatie tegen te gaan zal zelfbewoning de regel worden.
Veel criteria
Hij lijkt op voorhand schier onmogelijk om binnen de geldende bestemmingsplannen alle soorten woningen met bijbehorende voorwaarden nu en in de toekomst te realiseren. Het zal landelijk gezien een druppel op de gloeiende plaat zijn. Van de corporaties valt het meeste te verwachten. Kennemerduin kan tientallen appartementen opleveren. Enige hoogbouw rond de haven kan het woningaanbod doen toenemen evenals het Manpadslaangebied. Door de vele criteria (voorwaarden) zal het minder eenvoudig worden bouwplannen te starten.
Regels en verordeningen
Er komen regels en verordeningen bij zoals: doelgroepenverordening, regels stellen over de toewijzing van middeldure huurwoningen en deze bij voorrang verhuren aan middeninkomens en/of doorstromers uit de sociale huur, voorrang voor economisch gebonden inwoners zoals bijv. leraren, vastleggen exploitatieduur, vereveningsfonds sociale woningbouw, zelfbewoning koopwoningen, opkoop bescherming, leegstandsverordening, tegengaan woning onttrekking, woonfraude en toeristische verhuur tegengaan. Kortom: de regels worden aangehaald waarbij de gemeente meer zeggenschap krijgt.
Rondetafelgesprek over wonen
De gemeenteraad van Heemstede organiseert op donderdagavond 2 februari 2023 van 19.30 tot 21.00 uur een rondetafelgesprek over wonen. Tijdens deze avond in het raadhuis kunnen inwoners en belanghebbenden reageren op de concept-Woonvisie. Raadsleden bespreken de deze visie graag met inwoners om eventuele aanbevelingen te doen voor de definitieve Woonvisie. Zie ook https://gemeentebestuur.heemstede.nl/Vergaderingen/Rondetafelgesprek/2023/02-februari/19:30.
Foto: Wethouder Eveline Stam. Foto aangeleverd door gemeente Heemstede.