Tekst en foto’s: Bart Jonker.
Bloemendaal – Brandhaarden in de wereld, zoals het oorlogsgeweld in Oekraïne en de Gazastrook lijken ver van ons bed, maar schijn bedriegt. Nederland mag zich gezegend voelen met de vrijheid waarin wij leven en waarvan wij genieten. Vrijheid die niet vanzelfsprekend is en was en te allen tijde gekoesterd moet worden. Op dit moment zijn het opkomend geweld, polarisatie en groeiend antisemitisme tamelijk schrikbarend en zorgwekkend en worden we hier wederom mee geconfronteerd.
De mensheid lijkt niets geleerd te hebben van de holocaust en het oorlogsgeweld die onder het tirannieke bewind van nazi-Duitsland en de Japanse bezetting in de jaren 30-40 onnoemelijk veel leed hebben voortgebracht en miljoenen onschuldige dodelijke slachtoffers hebben gemaakt. Ook Nederland heeft tijdens de Duitse bezetting van 1940-45 gruwelijke wonden hieraan overgehouden, alsmede aan de Japanse bezetting in het toenmalig Nederlands-Indië. Bloedige wonden die door het recente oorlogsgeweld in de wereld weer bruut worden opengereten. Daarom mogen de mensen die in WOII voor onze huidige vrijheid hebben gestreden, nooit vergeten worden.
Leerlingen uit groep 7 van de basisschool gedenken dit jaarlijks. Ze staan erbij stil dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en doorgegeven dient te worden. Zij herdenken degenen die voor onze vrijheid streden door een oorlogsmonument te adopteren en gedichten over oorlog en over het belang van in vrijheid leven te schrijven. Ook in Bloemendaal, waar de Bloemendaalse School Vereniging, de Bos en Duinschool, de St. Theresiaschool en de Josephschool in de Bloemendaalse Dorpskerk bij elkaar kwamen op maandag 8 april, in aanwezigheid van burgemeester Ankie Broekers-Knol.
Onder het orgelspel van organist Dick Out, namen de basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 plaats en werden zij welkom geheten door Martin Goossens, die leerkracht is van de Bos en Duinschool. Vervolgens nam George ten Hoope het woord, voorzitter van de Stichting Oorlogs-Historie Bloemendaal. “Vrijheid is een begrip waar we in Nederland niet altijd bij stilstaan”, sprak hij tot de basisschoolleerlingen. “Door internet en sociale media is veel informatie beschikbaar die we tot ons nemen. Dat is niet altijd zonder gevaar: er zit ook informatie die onwaar is. Op internet en sociale mediakanalen staan dikwijls berichten die op het randje zijn en een bedreiging kunnen zijn voor vrijheid en democratie”, waarschuwde hij. “Berichten die mensen of groepen mensen uitsluiten. Dat gebeurde precies zo ook in de Tweede Wereldoorlog en mag nooit weer gebeuren. Durf daarom vragen te stellen hierover, bijvoorbeeld aan je ouders.” Hij riep aan het einde van zijn toespraak de leerlingen op om deel te nemen aan de stille tocht op 4 mei, die start vanaf de Bos en Duinschool.
Vervolgens werden per school door enkele leerlingen hun eigen geschreven gedichten voorgedragen en daarna symbolisch de monumenten overgedragen door de leerlingen van groep 8 aan groep 7. In de gedichten kwamen onder meer Anne Frank, oorlog, alleen laten, mijn lieve papa, honger en angst ter sprake.
“Weet wat vrijheid betekent”, drukte burgemeester Ankie Broekers-Knol de leerlingen op het hart. “Wij kunnen staan en gaan waar we willen. Het is heel bijzonder om in vrijheid te kunnen leven.” De burgemeester sprak haar blijdschap uit dat de groepen 7 overgedragen monumenten blijven verzorgen. “Zo blijft de geschiedenis leven voor de mensen die voor onze vrijheid hebben gestreden.”
Daarna werd gezamenlijk het Wilhelmus gezongen en een respectvol minuut stilte in acht genomen.