Door Bart Jonker
Heemstede – Marcel Oomen is voorzitter van de coöperatie HeemSteeds Duurzamer. Een loket met inloopspreekuur is gevestigd op Plein1 aan het Julianaplein 1 in Heemstede, waar inwoners terecht kunnen voor vragen en advies over verduurzaming van hun huis, isolatie en energietransitie. Iedere vrijdag en zaterdag is een open spreekuur van 10-12 uur. Tevens kun je hier terecht om een afspraak te maken met een energiecoach, die thuis de situatie in ogenschouw neemt en adviseert. Een afspraak maken kan via de website heemsteedsduurzamer.nl. In de pop-up shop kun je alleen terecht voor beantwoording van korte vragen.
“Ook een oude woning kan volledig worden verduurzaamd”
Marcel Oomen weet zelf als geen ander hoe je met het bijltje moet hakken qua verduurzaming van je eigen huis. Vanuit Amsterdam-Noord, kocht hij in 2017 een woning uit 1920 in Heemstede. Daar moest best wat aan gebeuren en hij nam een adviseur in de arm om het huis volledig te verduurzamen. Dat werd rigoureus aangepakt en het huis ging volledig op de schop. In 2018 werd het koopcontract getekend. De verduurzaming duurde een jaar en in 2019 trok hij in het huis dat volledig verduurzaamd was. “Hiermee is het bewijs geleverd dat ook een oude woning volledig verduurzaamd kan worden”, stelt hij. Als hobby is hij meubelmaker en daarom liet hij eveneens een tuinhuis als werkruimte bouwen, waarop zonnepanelen werden geïnstalleerd. Dit omdat het reguliere dak van zijn huis te veel facetten had om daar zonnepanelen op te leggen, ook volgens de welstandscommissie. Hij kwam daardoor met de voormalige voorzitter van HeemSteeds Duurzamer in contact, Hugo Hölscher. Marcel vond de verduurzaming van zijn eigen huis zo leuk en interessant, dat hij zich verder ging verdiepen in verduurzaming/energietransitie van de coöperatie HeemSteeds Duurzamer en nam het voorzittersstokje over.
Scan van woning
“Wat wij proberen te doen met onze energiecoaches is maatwerk te leveren”, licht Marcel Oomen toe. “We vragen inwoners een scan te maken van hun woning, waaruit een dossier wordt opgemaakt met daarin de verbruikscijfers van energie, de woningoppervlakte, gezinssamenstelling en de wensen van de bewoners wat betreft duurzaamheid, Op basis van die dossiers, een adviesgesprek en schouw van de woning kunnen we een advies geven. HOOM is de naam van het landelijke systeem waarbij we zijn aangesloten om adviesgesprekken voor te bereiden, rapportages te maken e.d. Via onze website heemsteedsduurzamer.nl kunnen bewoners een adviesgesprek en/of een warmtescan aanvragen. Er kan dan een afspraak met een energiecoach gemaakt die zelf de situatie van de woning gaat bekijken. Dit is kosteloos. De energiecoach adviseert naar gelang de situatie van het huis en warmtescan over isolatie en ventilatie, maar ook naar grote maatregelen als het vervangen van de gas/cv-ketel op korte termijn voor een hybride warmtepomp, die aanzienlijk meer energie bespaart. Of de installatie van zonnepanelen: Nederland staat op plaats twee in de wereld qua aantal woningen met zonnepanelen. Dit komt natuurlijk mede door de subsidie en de aftrekmogelijkheid van BTW in ons land. Ook de opslag van zonne-energie in een accu als aanvulling wordt steeds populairder en betaalbaarder. Natuurlijk kijken we ook naar wat er technisch mogelijk is. Wist je overigens dat er meer manieren mogelijk zijn om warmte op te slaan voor je woning? Bijvoorbeeld rio-thermiek: dat wil zeggen warmte uit water opslaan, bijvoorbeeld in een sloot. Aardwarmte benutten om je woning te verwarmen kan ook een optie zijn. Daarnaast kun je je woning verwarmen met grondwater, door een buizenstelsel in je tuin aan te leggen. Het nadeel hiervan is echter dat hiervoor altijd na-verwarming benodigd is.”
Rol energiecoach verbreden
“De rol van energiecoach willen we verder ontwikkelen en verbreden”, vervolgt Marcel. Naast energiebesparing/transitie en verduurzaming van het huis zelf, is het de bedoeling dat de energiecoach ook naar zaken als luchtkwaliteit, wateroverlast en biodiversiteit gaat kijken en hiervoor wordt opgeleid. Veel mensen hebben een open haard, die eigenlijk inefficiënt het huis verwarmt. Houtstoken is bovendien erg ongezond voor de luchtkwaliteit: jaarlijks overlijden er 2700 mensen aan het inademen hiervan. Ramen ‘s nachts tijdens het slapen open laten staan om te ventileren is ook zo’n dingetje en niet echt energievriendelijk. Het volstaat al om slechts 15 minuten een huis te luchten met een open raam, dat weten veel mensen niet. Wateroverlast is ook zo’n geval. De klimaatverandering zorgt voor meer regen en wateroverlast. Is een tuin erg versteend, dan kan dit water niet weg, met alle gevolgen van dien. Een versteende tuin is ook slecht voor de biodiversiteit: er zal geen vogel, bij, hommel of vlinder in een tuin zonder bomen, bloemen of planten komen. Een energiecoach kan daarbij adviseren, maar blijft te allen tijde onafhankelijk en objectief. We beschikken op dit moment over 20 energiecoaches. Er is zelfs nu een wachtlijst voor mensen die zich willen aanmelden als energiecoach. Op dit moment hebben onze energiecoaches 17% van de koopwoningen van advies gediend. Naast koopwoningen, gaan energiecoaches in hun verbrede rol in de toekomst ook advies geven bij huurwoningen, kleine vve’s en het midden- en kleinbedrijf”, aldus Marcel Oomen.
Informatiebijeenkomsten
Op het gemeentehuis in Heemstede op het Raadhuisplein 1 in Heemstede houdt HeemSteeds Duurzamer binnenkort twee informatiebijeenkomsten. Op dinsdag 19 maart om 19.30 uur is er een bijeenkomst over isolatie en warmtepompen en op woensdag 17 april om 19.30 uur over isolatie en zonnepanelen. Meer informatie op: www.heemsteedsduurzamer.nl.
Foto: Voorzitter Marcel Oomen. Foto aangeleverd.