Door Bart Jonker
Surimi- of krabsalade met avocado, peper, limoensap en bieslook
Nu de lente in aantocht is, ontstaat de behoefte om de zware winterkost in te ruilen voor frivole en verfrissende lentegerechten. Het voorjaar kent weer andere verrassende smaken en kleurrijke ingrediënten ter afwisseling. De nieuwe modetinten roze, wit en pastelgroen komen terug in deze heerlijk frisse salade van avocado, (gekookte) krab- of surimi (imitatiekrab van witvis), limoen, zwarte peper en gehakte verse bieslook. Hoe toepasselijk. Niet moeilijk te maken, lekker en gezond!
Gezond met echte (verse en gekookte) krab wel te verstaan, aangezien surimi, de imitatiekrab, vaak kleur, smaak- en conserveringsmiddelen bevat. Houd daar rekening mee als u een allergie voor deze stoffen heeft. Surimi is qua prijs wel de voordeligste keuze. Verse krab moet echter net voorradig zijn en is een stuk duurder, maar wel lekkerder! Surimi en krab zijn beide rijk aan eiwitten.
Avocado lijkt wel de ‘wondervrucht’ en kent een groot aantal gezondheidsvoordelen. De vrucht met een nootachtige smaak wordt rauw gegeten en is rijp als die licht ingedrukt kan worden. Bewaar een avocado bij kamertemperatuur en niet in de koelkast. Avocado bevat veel kalium en foliumzuur. Het eten van de avocado bevordert de opname van belangrijke vitamines. Bovendien bevat de avocado een vitamine B die goed is voor de huid. Avocado’s zijn van zichzelf vetter dan andere groenten en bevatten een onverzadigde vetten en vezels. Deze zijn goed voor de bloedsuikerspiegel. Avocado’s zijn aardig calorierijk, dus eet er ook niet te veel van. Doorgaans gebeurt dat niet, aangezien avocado’s een aardig verzadigd gevoel geven na het eten ervan.
Benodigheden:
Een pakje gesneden surimisticks of 200 gram verse krab
1 rijpe avocado, gepeld en in partjes gesneden
vers sap van 1 limoen
versgemalen zwarte peper
Klein handje vers gehakte bieslook.
Bereiding:
Verdeel de surimi/krabstukjes met de avocadopartjes over een diep bord, bestrooi deze met zwarte peper en besprenkel deze met limoensap. Het limoensap zorgt er tevens voor dat de avocado niet verkleurt. Als alternatief kan ook citroensap gebruikt worden (iets zuurder van smaak). Als laatste bestrooien met bieslook. Direct opdienen. Eet smakelijk!
Foto: Surimi- of krabsalade met avocado, peper, limoensap en bieslook. Foto: Bart Jonker.