Door Eric van Westerloo
Heemstede – Maandagavond 18 maart hadden zich maar liefst 15 insprekers gemeld om hun ongenoegen te uiten over de voorgenomen bouw van 149 woningen/appartementen. Het uitgangspunt voor dit plan, dat volgens wethouder Stam al 23 jaar loopt, was vooral het gebied groen houden en geschikt maken voor recreatie in welke vorm dan ook.
Met de voorgenomen bouw met 3 flatgebouwen van 6 etages zal het groen niet de boventoon voeren. Mevrouw Wiebosch-Steeman had zoveel lef van de politiek niet verwacht. Van het ooit in omloop zijnde tien puntenplan was nooit meer iets vernomen. Zodra er een omgevingsplan ligt stapt zij met haar stichting Manpadslaangebied naar de rechter.
De heer Nelis (ondernemer) vroeg zich af of hij nog wel kon blijven ondernemen. Voor woningen rond bedrijven gelden andere spelregels qua geluid- en stankoverlast. Een bewoner van de bollenschuur vond het plan eenzijdig en onzorgvuldig. Het monument waarin hij woont heeft enkel glas en hij vreest voor geluidsoverlast als via de toegangsweg honderden auto’s per dag voorbij ziet komen. De provincie moet als eigenaar van een stukje grond dit verkopen aan de gemeente om een toegangsweg vanaf de Herenweg mogelijk te maken.
Anderen spraken over een donderslag, gewoon een nieuwe woonwijk. “Wij zijn er ingeluisd door de gemeente”, sprak mevrouw V.d. Meer. Zorgen over het toekomstige parkeren. De Vogelwerkgroep kwam op voor de 60 soorten vogels in het gebied. De volkstuinders zijn blij niet te hoeven verhuizen, maar willen wel blijven meepraten.
Bijzonder kwam de heer Joustra voor de dag. Hij is van de stichting Ree en weet alles van deze dieren. Reeën vanaf Leyduin gaan over het Manpadslaangebied richting Groenendaal. Volgens hem is het bij wet verboden de reeën de pas af te snijden. Landschap Noord-Holland, mogelijk partner bij het beheer van het de aanwezige natuur, liet weten dat er minimaal 50 ha nodig is voor een natuurgebied en daar mogen dan ook geen mensen in. Het gebied is te klein.
Wethouder Eveline Stam had wat uit te leggen in haar beantwoording. In de woonvisie staat 30% sociale bouw, 36 % midden huur en 34% koop dure woningen. Hier wil het college aan vasthouden. Er volgt nog een participatietraject waarin betrokken partijen hun mening kunnen geven en de plannen eventueel kunnen bijsturen. De verdeling van het aantal woningen blijft zoals dat er nu ligt. De geplande flats kunnen lager, maar dan moet dat elders gecompenseerd worden met losse woningen of (een) extra appartement(en). De aanwezigheid van de reeën moet nog worden uitgezocht. Een planeconoom is al lang betrokken bij dit project en stelde vast dat het financieel haalbaar is. Volgens Stam blijft een groene doorkijk nog steeds in stand.
Op 11 april gaat de vergadering verder met een tweede termijn, waarin de politieke partijen hun visie kunnen geven en al dan niet akkoord gaan met het plan van het college voor 149 woningen/appartementen. Eind april zal er tijdens de raadsvergadering een definitief besluit worden genomen.
Foto: Huidige situatie Manpadslaangebied. Foto: Eric van Westerloo