Door Bart Jonker
Regio – Op 12 maart om 15 uur treedt het Duo Antima in ’t Mosterzaadje aan de Kerkweg 29 in Santpoort-Noord op, dat bestaat uit de Bulgaarse pianiste Tsarina Marinkova en de Oekraïense violiste Anna Antipova. Anna woont al 9 jaar in Nederland. Een gesprek met Anna over haar liefde voor de hedendaagse muziek, de invloed van corona op hun muzikale programma en natuurlijk het huidige oorlogsconflict met Rusland in haar thuisland Oekraïne.
Programma beïnvloed door pandemie
“De keuze van ons muzikale programma op 12 maart reflecteert sterk de situatie van coronapandemie waarin wij ons bevonden”, legt Anna uit. We konden niet optreden, dus keken we samen naar wat we wel konden doen. Mijn collega Tsarina woonde 12 jaar in Nederland en verhuisde vijf jaar geleden terug naar Slovenië. Voor corona konden we makkelijk per vliegtuig naar elkaar toe komen om te repeteren. Met de eerste coronagolf werd dat anders en moesten we ons wenden tot de onlinemogelijkheden. Het rare was dat het ons wel degelijk hielp, ondanks dat je niet samen naast elkaar kunt spelen. Zo ontstonden nieuwe ideeën en de verschillende stukken voor dit muziekprogramma die de situatie schetste waarin we terecht waren gekomen. We begonnen met bepaalde stukken van Mendelsohn, die eigenlijk niet veel gespeeld worden. We repeteerden en namen stukken op thuis. Het voelde alsof we iets creëerden en dat stemde ons tot nadenken. Uiteindelijk is dit muziekprogramma hieruit ontstaan, dat de ziel raakt. Onze uitvoering in ’t Mosterdzaadje is voor ons daarom extra bijzonder, omdat dit het eerste live-concert is waarmee wij weer samen optreden sinds de lockdown.”
Liefde voor hedendaagse componisten
“Tsarina houdt vooral van de composities uit 19de eeuwse Romantiek, terwijl ik gek ben op de componisten uit de 20ste eeuw. Daarom zijn we ook op de derde sonate van Bohuslava Martinu gekomen. Dit stuk is best een uitdaging, want het is niet eenvoudig om te spelen. Ik heb persoonlijk een voorkeur voor hedendaagse componisten, omdat je ook nu met ze kunt samenwerken en kunt communiceren. Mijn echtgenoot zit in de jazz. Jazz is voor mij een interessante stroming. Ik schuw ook niet het gebruik van elektronische muziek. De muziekstudies in Oekraïne zijn veelal op de klassieke school geschoeid en aan regels gebonden, terwijl hier in Nederland meer vrijheid is om je als musicus te richten op de diversiteit van muziekstromingen en de uitvoering ervan. Deze variëteit ontdekte ik toen ik in Rotterdam aan het conservatorium ging studeren Dit spreekt mij nog steeds erg aan en biedt mij muzikale vrijheid en improvisatiemogelijkheden.”
Situatie Oekraïne
“Ik woon al negen jaar in Nederland en ook mijn familie woont hier. De huidige oorlogssituatie in mijn thuisland Oekraïne gaat me ontzettend aan het hart. Ik kan de oorlog niet uitleggen, maar alleen iets vertellen vanuit mijn eigen perspectief. Ik ben oorspronkelijk geboren in Rusland. Mijn vader was militair en ten tijde van de Sovjet-Unie reisden we veel. Toen de Sovjet-Unie uiteenviel, waren we op dat moment in Oekraïne. Voor mijn familie maakte het niet zoveel uit of we in Rusland of Oekraïne woonden. Ik ben daardoor in Oekraïne opgegroeid. Veel families zitten in dezelfde situatie als mijn familie. Dat maakt het allemaal erg complex, iedereen ervaart de oorlog daardoor op zijn eigen wijze. Ik hield me persoonlijk ook ver van politiek. Nu hang ik dagelijks aan de telefoon met vrienden in Oekraïne en vraag of ik ze zoveel mogelijk kan helpen. In het algemeen is een oorlog het ergste wat een land kan overkomen. Op socialemediakanalen is het probleem dat je niet kunt filteren wat waar of onwaar is. Het is erg zwart/wit getekend en dat leidt ook tot een gevaarlijke tweedeling in de maatschappij. Veel Oekraïners zijn gemengd met Russisch en Oekraïens bloed. Je vader kan bijvoorbeeld Russisch zijn en je moeder Oekraïens. Dat maakt het allemaal zo gecompliceerd en gevaarlijk. Omdat je nu Rus bent, lijk je nu altijd ‘fout’ en dat wordt gevoed door de sociale media. Niemand wil nu eenmaal graag zijn land uit en ontvluchten. Dus ik hoop dat het allemaal goedkomt”, aldus Anna.
Meer informatie over het optreden 12 maart, zie http://www.mosterdzaadje.nl.
Foto: Anna Antipova (links) en Tsarina Marinkova (rechts). Foto aangeleverd.