Vervoer op Maat gaat ook om mooie gesprekken

Bloemendaal – Welzijn Bloemendaal kent al vele jaren het principe ‘Vervoer op Maat’.  Ruim 40 chauffeurs rijden wekelijks een of meerdere malen naar diverse bestemmingen. Vaak naar ‘medische’ bestemmingen maar ook een rit naar de kapper en naar de activiteiten van Welzijn Bloemendaal zelf komen regelmatig voor. Welzijn Bloemendaal sloot zich een paar jaar geleden aan bij ‘Automaatje’. Vanuit haar maatschappelijke betrokkenheid biedt de ANWB het administratiepakket gratis aan. “Het is natuurlijk een geweldig initiatief en financieel voor ons ook aantrekkelijk”, zegt Johan van Buren, directeur van Welzijn Bloemendaal. “De planning en logistiek wordt, ondersteund door vrijwilligers, verzorgd door onze medewerkers. Dat was een bewerkelijk proces en ook de administratie van de kilometervergoeding voor de chauffeurs kost tijd. Dat moet zo efficiënt mogelijk. Het gaat bij ons niet sec om het vervoer van A naar B. Het gaat om mensen in beweging te houden en contact met onze deelnemers. Als de vervoermedewerker iemand aan de telefoon krijgt is dat ook een moment om eens te informeren hoe het met iemand gaat. De tijd moet niet gaan zitten in het plannen van een rit en de administratieve- en financiële afhandeling daarvan.”

Ook met de eigen auto

Al vele jaren verzorgen de vrijwillige chauffeurs van Welzijn Bloemendaal het vervoer van deur-tot-deur voor mensen die daar zelf niet goed in kunnen voorzien. Dat gebeurt volgens vervoercoördinator Moon Zantvoort niet alleen met de drie elektrisch aangedreven bussen maar ook door vele vrijwilligers met hun eigen auto. Zantvoort: “De chauffeurs krijgen een kleine vergoeding op basis van het aantal afgelegde kilometers maar daar gaat het niet om, zij doen het om dorpsgenoten te helpen.” De 76-jarige Henk Schell is een van die chauffeurs. Hij rijdt met veel plezier al vele jaren voor Welzijn Bloemendaal. “Toen ik stopte met werken had ik geen zin om achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten en ik vind het nuttig en leuk om iets in de samenleving te doen. Het is meer dan alleen vervoer. Je helpt mensen ook een handje door bijvoorbeeld even mee te lopen naar balie van het ziekenhuis als dat nodig is. Met deelnemers die je vaker in de auto hebt bouw je ook een band op. In de beslotenheid van de auto komen de mooiste gesprekken tot stand.” Zijn passagier voor deze rit, de 82-jarige mevrouw Winder uit Bennebroek maakt al jaren gebruik van het vervoer en beaamt dat onmiddellijk: “Ik ga twee keer per naar de fysiotherapeut, het is maar een kort ritje maar heb altijd heel leuke gesprekken.”

Van Buren: “In de gemeente Bloemendaal maken honderden inwoners regelmatig gebruik van ons vervoer en in 2023 reden we ruim 14.000 ritten. We geven voorrang aan medische ritten maar op zich maakt het niet uit waar naartoe. Als er een chauffeur is die wil rijden wordt de koppeling gemaakt.”

Vrijwillige chauffeur Henk Schell helpt mevrouw Winder een handje bij het instappen (foto Ronald van der Meij).