Tekst en beeld: Harry Opheikens
Heemstede – Een wandeling en een opening van een tentoonstelling, die nauw met elkaar samenhangen. Dat vond plaats op dinsdag 22 april. In het kader van ‘80 jaar Bevrijding’ worden nog eens de soms gruwelijke verhalen verteld over de oorlog, Maar er wordt ook aandacht gegeven aan de helden van toen. Want zo worden de mensen gezien, die verzet leverden tijdens de oorlog, op welke schaal dan ook, en soms werden neergeschoten omdat ze wilden ontsnappen ‘aan het tewerkgesteld’ , op slechts 17-jarige leeftijd.
Wandeling
De wandeling begon op het Frederik van Eedenplein bij één van de 10 borden die verspreid over de gemeente staan (op de website van de gemeente en de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) is deze route terug te vinden). Elk bord vertelt het heldenverhaal over één of meerdere personen, over hun lot, voor het vuurpeloton staan of gelukkig de oorlog heeft overleefd.
Burgemeester Falgun Binnendijk had de betekenis van het woord ‘Helden’ opgezocht: Een held (mannelijk) of heldin (vrouwelijk) is een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.
“De verhalen van helden zijn een morele opsteker voor eenieder”, aldus de burgemeester. Zo is het verhaal dat iemand nog een afscheidsbrief had geschreven in de wetenschap dat hij voor het vuurpeloton kwam te staan.
Hiermee begon een bijna twee uur durende wandeling, waar bij elk bord een verhaal werd gehouden over de persoon op het bord door een aantal leden van de HVHB. Het initiatief voor deze presentatie kwam vanuit de gemeente. De context en het beeldmateriaal werd door HVHB aangeleverd. De borden worden op 2 mei verplaatst naar de Vrijheidsdreef als voorbereiding op de Dodenherdenking op 4 mei.
Tentoonstelling
In de Raadszaal hangen foto’s van de bezetting, de bevrijding, maar ook vooral portretten van de verzetshelden. “Er moest een keuze gemaakt worden”, aldus voorzitter Wim Gohres van de HVHB. Er hangen foto’s van ongeveer 10 helden, maar Heemstede heeft er veel meer gekend. Het verschil aan verhalen heeft de keuze bepaald.”
Hoewel de foto’s er al een tijdje hangen opende dinsdag 22 april de burgemeester deze tentoonstelling met een korte speech, waarin hij vertelde dat het 80-jarige verleden prachtig in beeld was gebracht, incl. foto’s in kleur, die daardoor tot leven komen in de tegenwoordige tijd. Hij memoreerde nog eens dat de verhalen van toen verteld moeten blijven worden. De tentoonstelling duurt nog tot 12 mei.
Ad van Amerongen (geboren in 1946) en zijn vrouw waren ook aanwezig op uitnodiging. Zijn vader was lid van de verzetsgroep ECH/3. Ook zijn vaders portret hangt er. Op een andere foto herkent mevrouw Van Amerongen haar moeder en twee tantes. Een oudere dame (89) herkende haar huis op één van de foto’s. Ze heeft de foto zelf, maar hangt hem niet op, want op de foto staat de aftocht van Duitse militairen.
De wandeling langs de borden en de fototentoonstelling zijn zeer de moeite waard en een morele opsteker voor eenieder.
FOTO: Stilstaan bij de ‘historische’ wandeling over de oorlog.