Verbijstering over noodgedwongen stopzetten buurtpunt aan huis

Heemstede – Malou Prins woont op de Leeghwaterlaan in Heemstede en heeft sinds september 2023 een Homerr Buurtpunt. Dit is een punt vanuit een woning waar buurtbewoners hun pakketjes kunnen brengen en ophalen wanneer het hen uitkomt. Er zijn ruim 1700 punten van Homerr in Nederland en Vlaanderen. 

Ook zorgt Homerr met deze manier van werken, die valt onder maatschappelijk verantwoord ondernemen, voor minder CO2 uitstoot. Want doordat er maar 3x per week pakjes geclusterd worden bezorgd op 1 adres in plaats van meerdere keren per dag door verschillende vervoerders op individuele adressen, zijn er veel minder verkeersbewegingen nodig.  Mensen die pakjes op komen halen komen vaak op de fiets of lopend, juist omdat het dicht bij hun huis is. 

Op 29 augustus kwam er een inspecteur van bouw- en woningtoezicht aan de deur bij Malou die haar mondeling meedeelde dat ze met deze werkzaamheden ‘zo snel mogelijk’ moest stoppen. Ze had hier geen vergunning voor. Die zou ze wel aan kunnen vragen maar, zo gaf hij aan, de gemeente Heemstede gaf deze ‘doorgaans’ niet af voor een ‘distributiepunt’ in een woonbestemming. Malou schrok hier ontzettend van en heeft direct Homerr laten weten dat ze niet meer voor hen kon werken.

Nu is het zo dat Malou sinds 2019 last heeft van draaiduizelingen (BPPD) en daarom niet buitenshuis kan werken. Ze is hierdoor haar baan kwijtgeraakt en heeft geen recht op een uitkering. Voor het werk voor Homerr krijgt Malou een kleine vergoeding per pakje. Dat is dus een welkome aanvulling met de huidige kosten voor vaste lasten en boodschappen en een kind dat net naar de middelbare school gaat.

Nu mag je – zonder vergunning – een aan huis gebonden beroep hebben vanuit je woning. De omschrijving van Gemeente Heemstede van een aan huis gebonden beroep is: een dienstverlenend beroep op zakelijk, maatschappelijk, juridisch, medisch, ontwerptechnisch of kunstzinnig gebied dat door de gebruiker van de woning in die woning wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is. Malou verleent een dienst door pakketjes aan te nemen en uit te geven aan buurtbewoners en andere inwoners van Heemstede. De wekelijkse hoeveelheid pakjes past in de kelderkast en doet dus niets af aan de woonbestemming. 

Ook heeft een Homerr Buurtpunt een sociale functie, je maakt een praatje met elkaar en leert meer buurtbewoners kennen. Volgens de Gemeente Heemstede is een dergelijk buurtpunt echter een distributiepunt en valt volgens bouw- en woningtoezicht van Heemstede niet onder de noemer aan huis gebonden beroep.

Malou heeft toch een vergunning aangevraagd om het Homerr Buurtpunt te kunnen behouden en werd daarna gebeld door de inspecteur of ze wel wist dat een dergelijke vergunning € 500,- kost? Van deze kosten wordt nergens melding gemaakt, niet in de mailwisseling die er geweest is, niet toen die meneer bij haar aan de deur was en ook niet op de website van de gemeente Heemstede.

Malou vertelt: “Ik ben verbijsterd. Nu moeten ze helemaal naar de Cruquius voor het dichtstbijzijnde pakketpunt en zullen dan toch eerder de auto nemen. Ook heeft mijn overbuurvrouw hier in de straat handtekeningen voor mij opgehaald en iedereen heeft getekend. Superlief natuurlijk, ze komen ook zeggen dat ze achter mij staan en het zo vervelend voor me vinden.”

Foto: Malou (foto aangeleverd door Sasja Prins).