Regio – Naar verwachting zijn er voor het einde van dit jaar 80 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd in Nederland. Dat staat gelijk aan de stroombehoefte voor zo’n 6 miljoen huishoudens. Met het opwekken wordt er massaal een energiecentrale van het huis gecreëerd. “Hierbij is echter de veiligheid een onderbelicht thema”, aldus Brandweer Kennemerland.
Merel Wubbe, medewerker Brandveilig Leven bij Brandweer Kennemerland: “De meeste mensen staan onvoldoende stil bij de installatie, het gebruik en het onderhoud van hun zonnepanelen. Ze denken dat de installateur wel weet wat hij doet. Dat vertrouwen is goed, maar een installateur is ook maar een mens. En – onder invloed van weersomstandigheden – kan er na verloop van tijd iets veranderen op je dak, waardoor brandgevaar ontstaat. Het goede nieuws is, dat je zelf veel kunt doen om de veiligheid te vergroten. Je zonnepanelen checken is echt niet moeilijk.”
Landelijke campagne Veilig huis Vinkie
Brandveilig Leven gaat de komende tijd in de regio Kennemerland aandacht vragen voor veiligheid in huis door de inzet van de landelijk ontwikkelde campagne ‘Veilig huis Vinkie’. Deze campagne is ontwikkeld door Brandweer Nederland, in samenwerking met Holland Solar, Techniek Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Centraal in de campagne staat een charmant-brutaal vinkie, die mensen herinnert aan de veiligheid van hun huis.
Zonnepanelen
Vinkie gaat de komende tijd in Nederland aandacht vragen voor het veilig installeren, gebruiken en onderhouden van zonnepanelen. Op de website www.veilighuisvinkie.nl staan tips en afvinklijsten voor het vinden van een gecertificeerde installateur en voor onderhoud van je zonnepanelen. “Je hoeft niet alles zelf te weten, maar je kunt met deze tips wel slimme vragen stellen aan je installateur. Komt je installateur voor het leggen van de zonnepanelen of voor onderhoud? Pak dan de vinklijst erbij en ga in gesprek met je installateur,” aldus Wubbe.
“Wil jij het meeste uit je zonnepanelen halen? Veel kun je zelf en soms is het al genoeg om af en toe te kijken of ze nog goed op het dak liggen,” benadrukt Wubbe. “Controleer je zonnepanelen regelmatig, het is een fluitje van een cent en je weet meteen of je nog veilig bent!”
De vinklijst voor zonnepanelen is een eerste onderwerp in een hele reeks waar Vinkie aandacht voor gaat vragen. De regio Kennemerland gaat de komende tijd nog veel horen van deze vogel!
Heb je nu al vragen? Mail dan met mailto:brandveiligleven@vrk.nl.
Bijlage: afbeelding Vinkie. Foto aangeleverd door Brandweer Kennemerland.