In het kader van het herstelplan Beeckestijn gaat de aankomende tijd het Centraal Plateau in het park aangepakt worden. Het plateau is het schakelpunt tussen de twee werelden in het park. Het markeert de overgang van de formele Franse stijl naar de meer ‘losse’ Engelse landschapsstijl. En een opknapbeurt is hard nodig.
Het centraal plateau is een scharnierpunt van de 18e eeuw. Een unieke overgang van wat toen als ouderwets werd beschouwd, naar een nieuwe moderne tuinstijl. Dit is terug te vinden op de zogenaamde “Kaart van Michael” uit 1772, waarin tuinarchitect Johann Georg Michael als eerste in Nederland beide tuinstijlen met elkaar verbindt. En dat maakt Beeckestijn uniek in ons land. De kaart is o.a. te bezichtigen in het hoofdhuis op Beeckestijn.
Natuurmonumenten wil de overgang herstellen en weer zichtbaar maken voor het publiek.
De afgelopen jaren is het plateau achteruit gegaan. Beplanting is opgeschoten of verdwenen en paden zijn uitgesleten. Ook werken boomwortels in op het metselwerk van de trappen richting de verschillende delen van het park. Dit wordt hersteld door selectief bomen te verwijderen, metselwerk te herstellen en nieuwe aanplant te verzorgen. Tot de werkzaamheden zijn afgerond zal het plateau in de bouwhekken staan. Wel zal er gezorgd worden voor een pad langs de plek, zodat er niet omgelopen hoeft te worden.
De verwachting is, als de werkzaamheden half oktober zijn afgerond, dat het plateau én het omliggende groen er weer prachtig uitziet.
Voor vragen of informatie kunnen bezoekers contact opnemen met de boswachter: m.vanleeuwen@natuurmonumenten.nl of w.grootendorst@natuurmonumenten.nl.
Foto: Natuurmonumenten.