Het 100-jarig bestaan van Schiphol is aanleiding voor een fotografietentoonstelling met uniek beeldmateriaal van de luchthaven in de jaren 1933-1955 gemaakt door Annemie en Helmuth Wolff.
De tentoonstelling schetst een tijdsbeeld van de ruimtelijke ontwikkeling van de luchthaven in de polder, de herbouw na de oorlog, de luchtvaartmaatschappijen, de architectuur, de werkzaamheden, de bedrijvigheid en de grote publieke belangstelling vastgelegd door de lens van Annemie en Helmuth Wolff. De in Duitsland bekende Joodse architect Helmuth Wolff en zijn niet-Joodse vrouw Annemie Wolff-Koller vluchtten in 1933 naar Nederland en openden een fotostudio in Amsterdam. De Amsterdamse Haven en Schiphol, destijds verenigd in Handelsinrichtingen der Gemeente Amsterdam, zijn de belangrijkste opdrachtgevers.
Wanneer de Duitsers ons land binnenvallen, in mei 1940, doen ze een zelfmoordpoging. Helmuth overlijdt, maar Annemie wordt gered. Haar camera pakt ze weer op; zij liet circa 50.000 negatieven na. Deze nalatenschap komt terecht in Haarlem bij Monica Kaltenschnee. Galerie De Meerse en Podium voor Architectuur Haarlemmermeer en Schiphol selecteerden samen met haar tientallen foto’s.
De afdrukken zijn tijdens de tentoonstelling in beperkte oplage te koop.
De tentoonstelling opent op 3 september tijdens de Polderparade en is te zien t/m 6 oktober in Galerie De Meerse, Raadhuisplein 3 in Hoofddorp. De toegang is gratis. Openingstijden: woensdag t/m zaterdag, van 14.00 uur tot 17.00 uur.