Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – ‘De zonnige zonnebloem’, dat klinkt een beetje als een titel uit de stripreeks Suske en Wiske, vindt u niet? Maar zeg eerlijk, het is inderdaad een zonnige en vrolijke bloem om te zien. De zonnebloem (Helianthus annuus) behoort tot composietenfamilie (Asteraceae) en kan wel tot 3 meter hoog worden en meerdere bloemen voortbrengen, soms met wel een diameter tot 30 cm. De plant is eenjarig. Onvolgroeide planten met de bloemknop die nog niet geopend is, draaien overdag op zonnige dagen mee met de zon. Dit heet heliotropisme. ’s Nachts keert de bloemknop terug naar de oostelijke stand. Als de bloem gaat bloeien, blijft deze in de oostelijke stand: het heliotropisme is dan voorbij. Daarom richten bloeiende zonnebloemen zich de hele dag naar het oosten.
Gaat u richting Zuid-Europa met de zomervakantie? Je ziet hele velden vol staan met deze bloemen als je bijvoorbeeld door de streek Lotharingen (Lorraine) in Frankrijk rijdt. Een schitterend spektakel. Binnenkort wordt de prachtige landstreek Lorraine in de rubriek ‘Op reis’ belicht.
Misschien is een veld met zonnebloemen zaaien een goed idee voor de gemeentes Heemstede en Bloemendaal? Kun je ook nog je eigen natuurlijke zonnebloemolie maken. Hoe mooi zou dat zijn? Bijen, hommels en zweefvliegjes komen graag op de nectar van bloeiende zonnebloemen af. In de schemer en ’s nachts wordt de zonnebloem graag bezocht door de gamma-uil, een talrijke gastvlinder in onze omgeving, oorspronkelijk een trekvlinder uit het Middellands Zeegebied.
‘Klein geluk’
Op het raadhuis van Heemstede liggen vaak zakjes met zonnebloemzaadjes, ‘Klein geluk’ genoemd, die u gratis kunt meenemen. Want het zijn fraaie en gezellige gelukbrengers. Tip: zaai en kweek zonnebloemen eerst binnen op de vensterbank. Slakken zijn namelijk verzot op de zonnebloem en kunnen uw prachtige bloem buiten helemaal aan gort stukvreten. Zonnebloemen lusten graag een flinke slok water.
Foto: De zonnebloem, een en al zonnigheid. Foto: Bart Jonker.