Door Bart Jonker
Bloemendaal – Binnenkort verlaat burgemeester Elbert Roest de ambtswoning en legt, na een volledige termijn van zes jaar, zijn ambt neer als burgemeester van de gemeente Bloemendaal. Tot 3 oktober zal hij nog zijn functie als waarnemend burgemeester uitoefenen. Weliswaar heeft Elbert Roest de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, stilzitten gaat hij zeker nog niet. Een nieuwe uitdaging wacht bij het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, waar hij zijn bestuurservaring inzet als voorzitter van de kerngroep dierwaardige veehouderij. Hoe kijkt hij zelf terug op zijn burgemeesterschap in Bloemendaal?
Burgervader en verbinder
“Het mooiste van dit vak is dat je de rol van burgervader mag spelen, een prachtige rol van verbinder van mensen en partijen in de gemeenschap en daarbuiten”, vertelt Elbert Roest trots. “Vanaf het begin wilde ik een zichtbare en betrokken burgemeester zijn voor de inwoners en dat ben ik tot op heden ook geweest. Je legt je hart en ziel in het werk en dat schept draagvlak. Naast mijn bezoeken in het openbaar, vertel ik ook regelmatig op Facebook waar ik als burgemeester mee bezig ben. Als burgemeester vervul je vele rollen. Je bent het boegbeeld van de gemeente voor haar inwoners, je moet zorgen dat het college goed loopt, je vervult de rol als voorzitter van de gemeenteraad die boven de partijen staat en zorgt dat die zoveel mogelijk eensgezind met elkaar optrekt. Voorts is er voor de portefeuille veiligheid de driehoek met burgemeester, politie en officier van justitie en zorg je dat de brandweer op orde is, zorg je voor een goede relatie en communicatie met de regio Zuid-Kennemerland en de Metropool Regio Amsterdam (MRA) en heel veel organisaties. En ga zo nog maar even door. Dat maakt het vak leuk, boeiend en heel divers, ook omdat je eigenlijk overal welkom bent.”
Roest: van roerig naar rust
“Toen ik binnenkwam als burgemeester was het erg onrustig en roerig binnen de gemeenteraad. Er was veel gedoe en verdeeldheid”, licht Elbert Roest toe. “Tijdens mijn burgemeesterschap heb ik getracht de rust, het vertrouwen en de verbinding weer terug te brengen en dat is denk ik aardig gelukt. Vooral de eerste jaren waren vrij hectisch en was het soms een kwestie van overleven. Dat heb ik ook met de gemeenteraad gedeeld. Ik heb echter ervaren dat des te langer ik dat lastige proces trotseerde en over hobbelige wegen ging, des te sterker ik mentaal in positie kwam. Het was dan ook fijn te ervaren dat ik het laatste jaar heel ontspannen het burgemeesterschap heb uitgeoefend. Uiteindelijk kon ik zaken ook met meer afstand en relativering bekijken, ook al omdat het politieke debat zich steeds meer op de inhoud richtte. Dat had dan ook weer een positieve wisselwerking met raadsleden, zodat ik meer ontspannen de raadsvergaderingen kon voorzitten. Ik heb het gevoel dat ik de raad nu rustiger achterlaat dan toen ik binnenkwam.”
Leerzame periode
“Als ik mijn burgemeesterschap in Bloemendaal vergelijk met mijn voorgaande burgemeesterschap in Laren, dan was alles in Laren wat gelijkmatiger. In Laren heb ik een fantastische tijd gehad en daar is mijn positie nooit ter discussie gesteld. De burgmeester was er gewoon en werd gerespecteerd in zijn rol. Dat heb ik in Bloemendaal de eerste jaren minder ervaren. Zo heb ik hier in totaal te maken gehad met 22 integriteitsmeldingen die ik heb overleefd. Zoiets werkt op je gemoed. Ik kan daarom zeggen dat Bloemendaal voor mij een interessante leerschool is geweest en ik heb geleerd me daartoe te verhouden.”
Een stabiele factor zijn
Diverse hoofdpijndossiers maakten het er niet makkelijker op tijdens zijn ambtstermijn, maar die zijn gesloten. Dat is een belangrijk boek geweest dat we met zijn allen gelukkig hebben kunnen sluiten. De discussie over omgangsvormen vond ik echt een lastige en onaangename kwestie. Dat vergt een cultuurverandering en politieke culturen veranderen nu eenmaal heel langzaam. En ik heb bij mijn aantreden al gezegd dat ik geen tovenaar ben. Ik kon echter wel vanuit een aantal beginselen handelen die met goed en solide openbaar bestuur te maken hebben. Als je dat maar consequent blijft doen, dan ontstaat er toch grip op de situatie. En dan zit je uiteindelijk zes jaar als burgemeester en groeit naar een positie waar niemand omheen kan. Niet wijken en er zijn: dat is goed geweest voor de stabiliteit van Bloemendaal. Daar kan ik met een gerust hart op terugkijken. Er komt nu een waarnemend burgemeester. Gelukkig is dat Ankie Broekers-Knol die Bloemendaal goed kent en ook een bak ervaring heeft. Hopelijk lukt het haar op overzienbare termijn met de raad een profiel voor een vaste ‘burgervader of burgermoeder’ te formuleren. Dit om de rust in de raad, het vertrouwen in de politiek en de verbinding met de inwoners van Bloemendaal te borgen en voort te bouwen naar de toekomst”, aldus Elbert Roest.
Foto’s: Burgemeester Elbert Roest. Fotograaf: Bart Jonker.