Symbolische overdracht oorlogsmonumenten

Tekst en beeld: Ellen Toledo 

Heemstede –Woensdag 2 april droegen leerlingen van groep 8 van de Bosch en Hovenschool en Kindcentrum De Molenwerf symbolisch de oorlogsmonumenten aan de Vrijheidsdreef over aan leerlingen van groep 7.  Dit in het kader van ‘Adopteer een monument’, een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Dit jaar is het thema 80 jaar vrijheid. De monumenten betreffen het Vrijheidsbeeld ‘Een vrouw die haar boeien slaakt’ en het Joods monument ‘Boek van de Namen’ aan de Vrijheidsdreef in Heemstede. Met het project Adopteer een monument leren leerlingen wat herdenken is en waarom het zo belangrijk is om verhalen uit de oorlog door te geven.

Onder de indruk

In de burgerzaal van het raadhuis verwelkomde burgemeester Falgun Binnendijk, mede namens wethouder Sam Meerhoff, de leerlingen, docenten en Huib van Walsem van War Child. “En in het bijzonder de Heemsteedse veteranen. Ik ontmoet ze regelmatig en ben er altijd van onder de indruk”, vertelt  burgemeester Binnendijk. “Want deze mensen zijn in hele heftige situaties geweest, waarvan je hoopt dat wij er nooit in zullen belanden. Een van hen zal straks zijn verhaal vertellen. Ontzettend fijn dat jullie er zijn.”  Vervolgens kreeg Dirk Teeuwen (Libanon veteraan) het woord, die een PowerPoint presentatie gaf over zijn tijd als militair in Libanon. Daarna werd door enkele leerlingen van beide scholen een zelf geschreven gedicht voorgedragen. Na het voorlezen van de gedichten gaf Huib van Walsem van War Child een presentatie, geïllustreerd door korte filmpjes waarin werd uitgelegd waarom War Child nodig is, waar ze werken en wat War Child voor kinderen in oorlogsgebieden doet. 

Gedichten

Daarna werden symbolisch en onder luid applaus de monumentenfoto’s door leerlingen van groep 8 aan groep 7 overgedragen in het bijzijn van wethouder Sam Meerhoff. “Veel van jullie hebben vandaag gedichten voorgelezen, prachtig om te horen. Jullie hebben allemaal de moeite en tijd genomen om je te verplaatsen in de tijd van 80 jaar geleden en wat dat betekent. Want oorlog en vrijheid zijn moeilijke begrippen om onder woorden te brengen. Dat vinden wij fantastisch. We hebben drie gedichten uitgekozen die we een speciale plek willen geven”, sprak wethouder Meerhoff. Vervolgens werden onder tromgeroffel de drie winnende gedichten bekend gemaakt. Het gedicht ‘Oorlog’ van Celeste (Kindcentrum De Molenwerf), het gedicht ‘Tweede wereldoorlog‘ van Jip (Bosch en Hovenschool 8a) en het gedicht ‘Wat is vrijheid’ van Laya (Bosch en Hovenschool 8b). De winnaars mogen tijdens de 4 mei herdenkingsplechtigheid op de Vrijheidsdreef in Heemstede hun gedicht voordragen.  Als afsluiting werd gezamenlijk het 1e couplet van het Wilhelmus gezongen en was er een sapje en traktatie voor de leerlingen.

Leerlingen van groep 8 van de Bosch en Hovenschool en Kindcentrum De Molenwerf dragen symbolisch de oorlogsmonumenten over aan leerlingen van groep 7. Rechts: Wethouder Sam Meerhoff.