De straten in de nieuwe woonwijk Remise Haarlem krijgen door striptekenaars ontworpen (straatnaam)gevelstenen. Op het terrein aan de Leidsevaart bouwde de Eerste Nederlandse Electrische Tram-Maatschappij (ENET) in 1899 een remise. Na het verdwijnen van de tram kwam er een buswerkplaats van de NZH, later Connexxion. Die werd in oktober 2015 gesloopt. Dit verleden is door striptekenaars onder wie Joost Swarte, Toon van Driel en Theo van den Boogaard verbeeld. Dat gebeurde op initiatief van Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem en met steun van ontwikkelaar Hoorne Vastgoed. Op 5 oktober worden de gevelstenen onthuld.
Remise Haarlem is een binnenstedelijke ontwikkeling aan de rand van het Haarlemse stadshart. Hoorne Vastgoed realiseert op het voormalige Connexxion-terrein eengezinswoningen en appartementen. Naar verwachting is het project medio 2018 gereed. De naam van de wijk verwijst naar een roemrucht verleden op vervoersgebied. De remise die de ENET in 1899 bouwde was nodig om de tramlijn Haarlem-Zandvoort te kunnen exploiteren. In 1904 werd die lijn doorgetrokken naar Amsterdam. De blauwe tram viel decennia lang niet weg te denken uit het Haarlemse straatbeeld.
In 1957 legde de tram het af tegen de bus van de NZH. Dit bedrijf bouwde na de sloop van de tramremise een buswerkplaats en kantoren op het terrein. Na het opgaan in 1999 van de NZH in Connexxion verhuisden de bussen naar een bedrijventerrein in Haarlem. Op de vrijgekomen locatie ontwikkelde Hoorne Vastgoed een nieuwe woonwijk. Straatnamen als Bijwagenstraat, Blauwe Tramstraat, Remiseplantsoen, Leylandstraat en Bolramerstraat verwijzen naar het verleden.
Stichting Geveltekens Vereniging Haerlem stapte naar ontwikkelaar Hoorne Vastgoed met het idee om voor elke straat een gevelsteen te laten ontwerpen door een striptekenaar. “Het toeval wil dat in de Stripstad Haarlem de voormalige busmaatschappij NZH in het verleden vaak met striptekenaars heeft gewerkt. Zo maakte Theo van den Boogaard prachtige tekeningen voor het bedrijf. Toen wij hoorden van de ontwikkeling van Remise Haarlem leek het ons geweldig om juist in die buurt het verleden met bijzondere gevelstenen te laten herleven”, aldus bestuurslid Martin Busker.
Hoorne Vastgoed reageerde positief op het idee en zegde toe de uitwerking daarvan technisch en financieel mogelijk te maken. Aannemer Dura Vermeer gaf ook een bijdrage en de gemeente Haarlem deed in het kader van het stimuleren van wijkkunst hetzelfde. Het onderhoud wordt verzorgd door Spaarnelanden. De stichting wist de tekenaars Theo van den Boogaard, Gerrie Hondius, Hans Klaver, Joost Swarte, Roel Smit, Matt Baaij, Paul Kosters, Toon van Driel en Alex van Koten voor het project te strikken. Hun tekeningen zijn door de steenhouwers Tobias Snoep, Toon Rijkers, Harold Lans van Steenhouwerij Maarssen, Koos Boomstra, Tsjerk Holtrop, Serge van Druten en Koen van Velzen gerealiseerd en worden in de gevels van de nieuwbouw geplaatst.
De feestelijke afronding van het project vindt plaats op donderdag 5 oktober om 16.00 uur. De Haarlemse wethouder Jeroen van der Spijk onthult dan in het bijzijn van genodigden onder wie een aantal tekenaars en steenhouwers een van de gevelstenen.