Door Bart Jonker
Haarlem – Op zaterdag 7 juni om 20 uur wordt de officiële aftrap gegeven in de Grote of St.- Bavokerk aan de Grote Markt in Haarlem voor de jaarlijkse Stadsorgelconcerten. De Stadsorgelconcerten zijn best uniek, enerzijds omdat Haarlem wereldwijd bekend staat als orgelstad. Anderzijds omdat het Christian Múllerorgel uit 1738 in deze kerk na een restauratieperiode van acht maanden weer voor het eerst in gebruik genomen wordt. Naast het Christian Müllerorgel, bezit Haarlem nog het beroemde Cavaillé-orgel in de Philharmonie. Beide orgels genieten een monumentale status en zijn wereldwijd een geliefde trekpleister voor toeristen. Op 7 juni speelt stadsorganist Anton Pauw de eerste noten van het stuk ‘Trois Chorals’ van componist César Franck op het gerestaureerde Christian Müllerorgel.
Grootste orgelpijpen weer aan de praat gekregen
“Het Christian Müllerorgel geldt als het indrukwekkendste orgel om te zien van heel Europa”, vertelt stadsorganist Anton Pauw, die al vanaf zijn achtste jaar orgel speelt en daarop afstudeerde aan het conservatorium van Amsterdam. “Ik beschouw dit orgel zelf eigenlijk als het mooiste monument van Haarlem. In die zin – buiten dat we in Haarlem natuurlijk heel veel andere geweldige monumenten hebben – dat dit orgel zich in zijn soort onderscheidt, van alle andere mooie orgels in Nederland. Alleen al om zijn imposante uitstraling. De restauratie ervan was ook esthetisch. Het orgel klinkt niet anders dan daarvoor, behalve dan dat de grootste pijpen van het orgel weer aan de praat zijn gekregen. De laatste restauratie van deze grote pijpen zal ook wel inmiddels zo’n 60 jaar geleden zijn.”
‘Trois Chorals’ van César Franck
Op het concert klinken alle drie de ‘Chorals’ van componist César Franck. Franck werd in 1822 in Luik geboren, dat toen nog deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Het grootste deel van zijn leven werkte hij echter in Parijs. in 1837 liet hij zich naturaliseren tot Fransman, waardoor hij zodoende als Frans componist wordt beschouwd. Hij overleed in 1890. In Heemstede is nog de César Francklaan naar hem vernoemd.
“Er zijn twee redenen dat ik de ‘Trois Chorals’ speel”, vervolgt Anton Pauw. “Het is ten eerste 200 jaar geleden dat componist César Franck werd geboren. De ‘Trois Chorals’ zijn overigens zijn laatste werken, hij schreef ze kort voor zijn dood. Ten tweede speel ik dit stuk omdat ik in twee fragmenten die grote basorgelpijpen dan kan laten horen. Ze brengen een heel zacht laag geluid voort, precies wat de componist voorschrijft in het stuk. Deze grote orgelpijpen werken nu weer, dus ik vond dat meteen een leuke aanleiding. Tijdens dit stadsorgelconcert speel ik in afwisseling met het Kamerkoor Amsemble onder leiding van Benjamin Bakker. Het wordt dus echt een fraai spektakel”, aldus Anton Pauw.
Iedere dinsdag en donderdag orgelconcerten
Na de officiële opening op 7 juni vinden deze zomer weer iedere dinsdag en donderdag stadsorgelconcerten plaats in de Grote of St.-Bavokerk, waar gerenommeerde organisten als Frank van Wijk, Vincent Thévenaz, Kumi Choi en Ben van Oosten hun opwachting maken. Eén van de hoogtepunten is het concert op 13 september. Tijdens dit concert komt een verloren gewaand jeugdwerk van Hendrik Andriessen na lange tijd weer tot klinken: de Sonate ‘Da pacem, Domine’, gecomponeerd in 1913.
Meer informatie en kaartverkoop op: http://www.philharmoniehaarlem.nl/stadsorgelconcerten.
Foto boven: Stadsorganist Anton Pauw achter het orgel. Fotograaf: Bibi Veth