Bij een makathon komen mensen uit verschillende vakgebieden (b.v. studenten) bij elkaar om na te denken over slimme oplossingen voor een algemene uitdaging of kans. Met een tweedaagse makathon is woensdag 17 april een pilot van start gegaan. Leerlingen van het Kaj Munk College gaan samen met studenten van het Nova College en Hogeschool Inholland aan de slag met opdrachten uit het regionale bedrijfsleven. De komende 7 weken komen de teams elke donderdagmiddag bij elkaar. Op donderdag 6 juni presenteren zij hun uitkomsten aan de opdrachtgevers: drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN en de Hartekamp Groep.
De pilot is een initiatief van Smart Makers Education (SME), een samenwerkingsverband dat bestaat uit partners uit het bedrijfsleven, overheid en onderwijs.
De aanwezige jongeren (6 vmbo-tl-leerlingen die hebben gekozen voor het vak Technologie & Toepassing, 6 mbo-studenten van de opleiding ICT Beheer en 6 hbo-studenten Informatica) worden bij binnenkomst verdeeld over drie teams. De teams kunnen kiezen uit twee opdrachten. PWN wil met een mobiele escaperoom mensen bewust maken van de gevolgen van de klimaatverandering. Virtual en augmented reality, sensoren en allerlei andere nieuwe, slimme technologieën, alles is toegestaan. De Hartekamp Groep is op zoek naar een app om voedselverspilling tegen te gaan. “Bij de ene woongroep wordt voedsel weggegooid terwijl een andere woongroep net een portie eten te kort komt. Met de app willen we vraag en aanbod van voedsel bij elkaar brengen.” Inge de Haan van de Hartekamp Groep heeft nog een extra wens: “Dat onze cliënten helpen bij het transport van de voedselrestanten van de ene naar de andere woongroep.”