Heemstede – In deze aflevering van de Heemsteder achter het fornuis het klassieke recept van sambal goreng telor, een zalig Indisch ei-gerecht dat niet mag ontbreken op de rijsttafel als bijgerecht of als hoofdgerecht met bami of rijst. Ook lekker gemengd met sperzieboontjes. Dit is de pikante telor-versie; meer kokosmelk toevoegen maakt de smaak van de saus wat milder. Dit gerecht is uitermate geschikt voor vegetariërs. Veganisten kunnen eventueel de eieren achterwege laten en de saus alleen (met boontjes) bereiden.
Voor niet-vegetariërs: u kunt dit gerecht ook samen serveren met de ajam smoor (gesmoorde Indische kip, zie voor dit recept de Heemsteder van 5 augustus jl. pagina 12).
Benodigdheden (4 à 5 personen):
- 3 eetlepels zonnebloemolie of wokolie
- 2 gesnipperde sjalotjes of 1 gesnipperde ui
- 3 fijngehakte teentjes knoflook
- 5 eieren, ongeveer 8 minuten hardgekookt en gepeld
- 1 theelepel sambal oelek
- Een snufje fijn geraspte gember of 1 theelepel djahé ingwer (gemberpoeder)
- Een snuf laospoeder of een stukje verse laos
- 1 dl. kokosmelk
- 1 blikje tomatenblokjes, of 5 verse tomaten ontveld en in blokjes gesneden
- 1 flinke eetlepel tomatenpuree
- 1 theelepel suiker
- 1 scheutje water
- Zout en peper naar smaak
- (Ev. met boontjes: 500 gram schoongemaakte sperzieboontjes)
Bereiding:
(Wanneer u sperzieboontjes aan de saus wilt toevoegen, kook de boontjes dan eerst in een pan met water en wat zout in ongeveer 8 minuten beetgaar.)
Doe de zonnebloemolie in een pan en fruit op een gemiddeld vuur de sjalotjes of ui. Voeg daarna gember(poeder) en knoflook toe. Al roerende vervolgens de sambal (naar smaak), laos, suiker en tomatenpuree toevoegen. Laat het mengsel een paar minuutjes bakken. Voeg dan de eieren toe. Roer dan ook de tomatenblokjes en de kokosmelk er doorheen met een klein scheutje water. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen. (Voeg nu ook de boontjes toe als u deze gebruikt en bak deze even mee.) Proef of de sambal goreng telor goed op smaak is en voeg eventueel nog wat sambal, suiker, peper of zout toe. Of kokosmelk om de saus zachter te maken. Serveren met bami of gekookte witte rijst en wat kroepoek. Serveer er ook apart voor het zuurtje en de frisheid een beetje atjar tjampoer bij.
Wijn- of dranksuggestie:
Dit pikante gerecht is heerlijk met een koud pilsje of drink er een kruidige witte wijn bij, zoals de Gewürztraminer. Vraag uw wijnhandelaar of slijter.
Sambal goreng telor geserveerd met rijst en ajam smoor (foto: Bart Jonker)