Rubriek ‘Groene vingers’: Bloembollen

Door Annelies Verhulsdonk, Tuincentrum de Oosteinde

September heeft het stokje overgenomen van augustus en dat is te merken. Hoewel het officieel nog twee weken zomer is verschuift het weer toch langzaam maar zeker van nazomer naar herfst. Voor veel mensen is dit niet het meest prettige moment in het jaar, liefhebbers van de zomer houden de gure wind en regen liefst zo lang mogelijk op afstand. Toch heeft de herfst ook veel moois te bieden, zoals boswandelingen in een prachtig goud-koperen kleurenpalet. Vogels die de bessen uit de lijsterbes, vuurdoorn en hulst komen eten. Paddenstoelen, herfsttafels en ovenschotels. En mocht het zulk onstuimig weer zijn dat zelfs de eenden gaan schuilen, dan is er altijd nog het vooruitzicht op de komende lente. 

Bloembollen zijn daar een belofte van en laten ons, in ieder geval in gedachten, een sprong naar de lente maken. Er zijn weinig dingen zo knus en gezellig als op een druilerige dag met een warme kop thee het voorjaar gaan plannen. Van de sneeuwklokjes die al zo vroeg als januari beginnen dansen we zo, via de krokussen en narcissen in de daaropvolgende maanden, met de hyacinten en tulpen naar de volgende IJsheiligen in mei. Het aantal soorten en kleuren is zo goed als oneindig dus er is voor ieder wat wils.

Als u uw keus gemaakt heeft is het alleen nog een kwestie van planten. Met voorjaarsbloeiende bollen is het belangrijk dat ze een koude periode in de grond zitten om te zorgen dat ze goed aanslaan. Dat betekent dat ze het best voor de winter geplant kunnen worden. Het is sowieso makkelijker om ze te planten in grond die niet bevroren is. 

In de tuin is de stelregel dat bloembollen op drie keer de diepte van de bol geplant worden, met het wortelstelsel naar beneden en de ‘neus’ omhoog. Als er meerdere bij elkaar geplant worden houden we ook drie keer de breedte van de bol aan als onderlinge afstand. In een pot kunnen ze veel dichter op elkaar, als ze maar niet tegen elkaar aangedrukt zitten. Ook is het belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten, zodat het overtollige water er weer uit kan. Dan is het alleen nog een kwestie van afwachten en onszelf toch nog laten verrassen in het voorjaar, als we ze alweer half vergeten waren.

Foto: Tuincentrum de Oosteinde.