Ze stapte wat knullig uit een ‘wherry’ en viel bijna in het water. Edith Schopman was net lid geworden van ‘het Spaarne’, augustus 1994. Een groepje roeiers op het vlot zag dit gebeuren, lachte en er werd geroepen: “We hebben wat voor je. Als jij vrijwilligster wordt bij roeivalidatie dan snijdt het mes aan twee kanten. Wij hebben een vrijwilliger erbij en jij leert hoe je beter kunt in en uit kunt stappen.”
CAR – Commissie Aangepast Roeien
Daarmee begon voor Edith Schopman in 1994 het meehelpen bij aangepast roeien. Roeien met geïnteresseerde en gemotiveerde roeiers die door hun stoornis in de categorie aangepast roeien vallen. Bram en Riek Jongh Visser namen de organisatie voor hun rekening. Het begin was er maar aangepast roeien kwam pas goed van de grond tijdens de Nationale Roeitocht in 1997 georganiseerd door het Spaarne. Tropisch heet weer die dag, het leek de zomer van 2018 wel, met veel roeiers en vrijwilligers op de been en op het water. Een topdag voor de Nederlandse roeivalidatie op het Spaarne in Heemstede met roeiers uit het hele land. Maar hoe zetten we aangepast roeien breder neer bij Het Spaarne? Koos van der Linden vormde vervolgens een kleine commissie met Edith als voorzitter. Koos beloofde alle steun en werd secretaris en penningmeester tegelijk (met algemene stem van hem zelf!). Doel was om mensen met een beperking te integreren in de vereniging. Iedereen moeten kunnen roeien als je hem of haar de techniek van het roeien kan bijbrengen. Koos en Edith vulden elkaar goed aan en hebben samen 12,5 jaar roeivalidatie op het Spaarne op de kaart gezet. Bij aangepast roeien spelen eigenlijk twee doelen een grote rol: stap voor stap proeven halen en roei evenementen beleven. Samen naar een andere vereniging om daar als groep te roeien, meedoen aan dagtochten, roeiwedstrijden e.d..
Bärbel,coördinator van de Koninklijke Roeibond Nederland, leerde de Spaarne vrijwilligers hoe instructie moet geven aan roeiers met een handicap. Zij wist beeldend uit te leggen hoe je om moet gaan met mensen met een handicap in een roeiboot. Hoe haal je angst uit mensen? Dat enge zwarte water… Hoe geef je vertrouwen en zekerheid? Omslaan werd geleerd in zwembad Groenendaal waar zelfs een Spaarne wherry te water ging. De Mytylschool in Haarlem werd benaderd en dat leverde veel enthousiaste roeiers op. Kinderen hebben van nature al een goede balans, die slaan niet zo gauw om. Edith maakte het aangepast roeien breder bekend en het Spaarnebestuur werkte voor 100% mee. Er kwam een traplift in de Loods, je kunt van het verlaagde vlot naar het vaste vlot. Zo is er een stoeltjeslift en een plateaulift en in de boten zijn enkele nodige voorzieningen snel aan te brengen. Bij de Koninklijke Roei en Zeilvereniging Het Spaarne werd het roeien voor mensen met een beperking ondergebracht bij het CAR, Commissie Aangepast Roeien.
Na 13,5 jaar heeft Edith het voorzitterstokje doorgegeven aan haar opvolgers. Welke uitwerking heeft de inzet bij aangepast roeien Edith gegeven? Zelf verwoordt zij dit als volgt:
“Ik heb gezien en meegemaakt wat aandacht en ondersteuning teweeg kan brengen in positieve zin. Het heeft mij veel energie gegeven en blij en gelukkig gemaakt. Ik heb veel geleerd van hun manier hoe in het leven te staan. Hun positieve instelling heeft mij veel rijkdom gegeven.”
Edith is in 2018 nog steeds actief als vrijwilliger, nu bij Sailability. Carla Huisman is thans de CAR-voorzitter met net zoveel enthousiasme als haar voorganger Edith Schopman. Met een groep van 25 vrijwilligers begeleiden zij ongeveer 25 roeiers met een beperking.
Sailability – aangepast zeilen
Omdat het Spaarne ook gehandicapte zeilers hulp en plezier biedt is Evert Abeln, voorzitter Sailability, gevraagd naar een reactie.
“Het geeft een hele kick om zelf je koers te bepalen, in je eentje op het water, zo vanuit je rolstoel. Wie had dat ooit gedacht. Vrijwilligers helpen je heel handig in de boot, je hoeft alleen maar te zeilen. De zeilafdeling van het Spaarne heeft een eigen zeillocatie aan de Mooie Nel met een instapplaats die voor een rolstoel gemakkelijk bereikbaar is. Ongeacht de beperking kun je toch (leren) zeilen. KR&ZV Het Spaarne werkt hierin samen met stichting Sailability Nederland.
Tijdens de zeildagen vanaf de zeillocatie aan de Mooie Nel zijn er altijd vrijwilligers die iedereen kunnen helpen. Ook is een tillift aanwezig waarmee de zeiler in en uit de boot geholpen kan worden. In het clubgebouw is een aangepast toilet. Veiligheid staat natuurlijk voorop. Er wordt gezeild in tweepersoons Hansa boten. Deze boten kunnen niet omslaan en liggen stabiel in het water. Zeilen doe je samen met een vrijwilliger in de boot. Andere vrijwilligers begeleiden in een volgboot en er zijn ook vrijwilligers op de steiger. In de boot draagt iedereen altijd een reddingsvest.”
Gevoel van vrijheid
Alleen of samen in een zeilboot geeft een gevoel van vrijheid. Je geniet van wind, lucht en water. Je bepaalt zelf waar je naar toe wilt zeilen. Jij hebt het roer in handen. Aan het zeilen bij het Spaarne zijn net als bij het roeien -behoudens het jaarlijkse lidmaatschap- geen kosten verbonden. Dit betekent dat je geen kosten per uur hoeft te maken. Bij de vereniging kun je een proeflidmaatschap te nemen. Gedurende 3 maanden kan je dan kijken of je lid wil worden.”
Vrijwilliger worden?
Neem contact op met Carla Huisman om vrijwilliger te worden bij CAR, telefoon 06-55143214. Wil je liever of ook vrijwilliger worden bij Sailability, bel dan met Evert Abeln, 023-5290194 of 06-51586852.
Kijk ook op: www.hetspaarne.nl
Foto:Edith Schopman wordt overeind geholpen door Carla Huisman