Door Bart Jonker
Bloemendaal – Bloemendaal is een gerenommeerde patisserie en tearoom rijker voor de heerlijkste en ambachtelijke delicatessen: Patisserie Leek, by Paul Veldt. Patissier Paul Veldt opende met zijn echtgenote Nicole en patissier/chef kok Mark Rademaker een tweede winkel aan de Bloemendaalseweg 67 in het gezellige winkelcentrum in hartje Bloemendaal. En niet zomaar een banketbakker: hun winkel Patisserie Leek in Beverwijk is al 30 jaar een begrip met een gevestigde reputatie, sinds 1995. Deze winkel werd zelfs op 13 februari 2020 vereerd met een koninklijk bezoek van koning Willem-Alexander. De tweede vestiging van de zaak in Bloemendaal is op donderdag 8 juni opengegaan en een welkome aanvulling, want er was hier nog geen ambachtelijke patissier. De week ervoor is alles door Mark verbouwd. De nieuwe winkel heeft een frisse, trendy en uitnodigende uitstraling en het uitgestalde verse gebak, bonbons, macarons en de heerlijke croissants zien er fantastisch uit. Je wilt en moet hier gewoon van alles proeven.
Passie en liefde voor het ambacht
Paul Veldt kan zich roemen op een glansrijke carrière als ambachtelijk patissier en komt ook uit een ware patissierfamilie. Hij is de zoon van de beroemde banketbakkerij Veldt die jarenlang op de Zijlweg in Haarlem was gevestigd. In de zaak hangen nog diverse nostalgische foto’s, die de geschiedenis vertellen over het bedrijf en het vakmanschap van patissier uitademen. Daarnaast deed Paul zijn vakmanschap op bij diverse gerenommeerde patissiers en won vele prijzen en awards. Zijn bevlogenheid, passie en liefde voor dit ambacht is in alles terug te vinden, als hij hier enthousiast over vertelt. Mark Rademaker heeft een achtergrond als chef kok en kent het patissier-vak van buiten. Een mooie winnaarscombinatie voor het beste gebak.
“We bezuinigen op niets”
“Voor de winkel werd geopend zat op deze locatie jarenlang Antoinette met haar winkel Choq-in Bloemendaal. Zij voerde al gebakjes, koekjes en bonbons van ons“, vertelt Paul. Ze stopte ermee, waardoor wij de kans kregen om deze tweede winkel van Leek te openen en het volledig toe te spitsen op ons patisserie-assortiment. Alles is van de hoogste kwaliteit en ambachtelijk bereid: we bezuinigen niet op onze ingrediënten. Dat is in al onze producten te proeven. Ook voor een lekkere kop koffie van Happy Beans kun je bij ons terecht. In Beverwijk verkopen we ons eigengemaakte onder de naam IJsfabrique by Paul Veldt (wij verkopen in Bloemendaal nog geen ijs).” Mark vult aan: “Door Choq-in Bloemendaal kennen veel mensen onze producten reeds, al we hebben het assortiment nu natuurlijk flink uitgebreid. Als je vraagt welk product hier het meest geliefd is en verkocht wordt, dan zijn dat onze tompoucen in Bloemendaal. In onze zaak in Beverwijk vindt onze aardbeienslof gretig aftrek.”
Meer informatie op http://www.gebakislekker.nl. Patisserie Leek by Paul Veldt, Bloemendaalseweg 67, Bloemendaal. Tel.nr. 023 576 6361. E-mail: mailto: info@gebakislekker.nl.
Foto: Het dreamteam van Patisserie Leek in Bloemendaal, v.l.n.r.: Paul en Nicole Veldt en Mark Rademaker. Fotograaf: Bart Jonker.