Door Eric van Westerloo
Bloemendaal – Het is alweer 25 jaar geleden dat de winkelstraat Bloemendaal – Dorp op de schop ging. Voor die tijd passend. De huidige inrichting is ingehaald door de tijd. In 2018 vroeg de gemeente aan de winkeliersvereniging met een plan te komen. Dit is opgepakt en men is niet over één nacht ijs gegaan. Via een uitgebreide enquête onder de winkeliers, bewoners, eigenaren en de omgeving, op zo’n 120 meter van de winkelstraat, zijn bevraagd. Wat zijn de knelpunten, wat kan anders, hoe veilig kunnen wij het maken en hoe verhogen wij de uitstraling? Hieruit kwam een scala aan ideeën om de straat aan te passen aan de wensen van nu.
Pleitnota
Alle raadplegingen hebben nu geleid tot een wat de winkeliersvereniging noemt een ‘pleitnota ‘. Op maandag 22 november overhandigde Ad Liefting voorzitter van de winkeliersvereniging Bloemendaal- Dorp de nota aan wethouder Henk Wijkhuisen. Er staan flink wat wensen in het stuk, een samenvatting van alle ingebrachte ideeën. De parkeersituatie wil men aanpassen, de parkeermeters moeten wijken voor een blauwe zone. Een zone die zich tot buiten de winkelstraat moet uitstrekken. Met de komst van allerlei soorten (bak)fietsen dienen de opstelplaatsen voor fietsen te worden aangepast. De winkelstraat is onvoldoende verlicht waarbij de gevels donker blijven. Er moet meer groen komen en de Plataan voor de Albert Heijn supermarkt moet gespaard blijven. Men wil een wekelijkse of tweewekelijkse markt. Ook een locatie waar buiten gefeest kan worden staat op de wensenlijst.
Regenval
Wat verschrikkelijk stoort is dat na regenval de straat hier en daar blank staat zodat de bezoekers niet zelden natte voeten krijgen. De hele wegindeling zou anders moeten. Men denkt aan een van deur tot deur vlakke bestrating. Ruimte voor terrassen, ontmoetingsplekken en alles rolstoelvriendelijk. Aandacht voor de veiligheid met veel ruimte voor fietsers en voetgangers ‘de auto te gast‘ zou het een stuk veiliger maken. Het is nog niet zeker of de AH-winkel wordt verbouwd. Verschillende voorgestelde maatregelen kunnen mogelijk in samenhang met de verbouwing worden opgepakt.
Wethouder Wijkhuisen reageerde op de pleitnota, al had hij het uiteraard nog niet gelezen. De winkeliers vragen om kleine zaken, zoals het aanpassen van het fietsparkeren, snel te verwezenlijken. Wijkhuisen liet de aanwezigen wel weten dat de begroting voor 2022 is vastgesteld en dat er geen rekening is gehouden met werkzaamheden aan de winkelstraat. Hij adviseert de winkeliersvereniging om langs te gaan bij de commissie(s) die daarover gaat en daar nogmaals de plannen te ontvouwen. Bloemendaal heeft meerdere kernen en ook die hebben wensen voor incidentele aanpassingen. De nieuwe gemeenteraad (maart 2022) kan het plan omarmen en verder optuigen. Een mooi initiatief waaraan door de winkeliers hard is gewerkt. Nu is de gemeente aan zet om te zien hoe en vooral wanneer de gewenste aanpassingen gerealiseerd kunnen worden.
Foto: Ad Liefting (rechts) overhandigt de pleitnota aan wethouder Henk Wijkhuisen (links). Foto: Eric van Westerloo