Door Bart Jonker
Heemstede – Stichting Bijenvrienden in Heemstede maakt zich op voor een nieuwe zaaidag. Om bijen en hommels aan te trekken is het namelijk noodzakelijk dat er genoeg bloemen groeien om nectar uit te verzamelen. Bijen dragen daarnaast bij tot de bestuiving. Stichting Bijenvrienden bestaat uit imker Pim Lemmers, Joost van der Kraats, Jan Lutterop, Jan Kroezen en Maartje Hinse. Op verschillende plekken zijn door de Bijenvrienden bijenkasten geplaatst. De Heemsteder nam een kijkje bij de bijenkasten op het perceel van het Oude Slot en had daarna coronaproof een gesprek met Jan Kroezen en Maartje Hinse in de tuin van de redacteur.
Bloemzaad uitdelen op scholen
Jan: “We zijn heel blij dat we veel donaties hebben mogen ontvangen, zowel privé als van de Rotaryclub. Dit geld willen wij dit jaar onder andere gebruiken om per school 500 gram bloemzaad te verdelen. Scholen kunnen zich hiervoor bij de Bijenvrienden aanmelden via mailto:info@bijenvrienden.nl. Vroeger deden we dat met bloemzaadzakjes, maar vanuit het milieuoogpunt verdelen we de zaadjes uit een grote zak op school. De leerlingen kunnen dit bloemzaad dan gezamenlijk rond de school uitstrooien. Daarnaast wordt dit geld gebruikt voor een nieuwe bijenkast die bij de Icarusschool komt te staan. Natuurlijk willen we ook nog steeds de weerskanten van de Blekersvaart gaan inzaaien. Deze zaaidag zou vorig jaar april al gaan plaatsvinden, maar is vanwege corona afgelast. Het is nu afwachten tot dit weer mag. We blijven hierover in overleg met de gemeente. Wel gaat de Landelijke Zaaidag door op 22 april, er komen alleen nu even geen grote evenementen. Als je zaait in april, beginnen de eerste bloemen begin mei al een beetje te bloeien. Tot september gaat dit door. In juli beginnen we met het honingslingeren uit de bijenkasten. Bijen kunnen nectar verzamelen binnen een omtrek van maximaal 5 kilometer vanaf de bijenkast.”
Waar komen bijen zo dan op af?
Maartje voegt toe: “Zaaien kan iedereen natuurlijk altijd individueel doen in eigen tuin. Bloemen en planten die bijvoorbeeld veel bijen aantrekken in de tuin, zijn onder meer lavendel, blauwe regen, camelia’s, de floks of vlambloem, (floks komt uit het Grieks en betekent ‘vlam’) campanula, clematis en skilla. In het voorjaar komen ze op diverse bloesem af. Eigenlijk komen bijen op alle bloemen af. Kijk maar eens voor de grap in een tuincentrum: je ziet dan dat er in grote getale bijen en hommels op allerlei bloemen en planten afkomen. Ook binnen. Dat is zo leuk om te zien!” Jan vult aan : “Het lijkt of ze niet op alle soorten afkomen, maar soms geven bepaalde bloemen maar op een bepaald moment nectar of stuifmeel af. Zoals bijvoorbeeld de vlierbloesem. Als er geen nectar of stuifmeel wordt afgegeven, komen er geen bijen op. Wat niet bekend is bij veel mensen, is dat een bloeiende olijfboom ook veel bijen aantrekt. Ook de zonnebloem is een geliefde bloem waarop ze afkomen.” Maartje: “We zitten nu in het begin van het seizoen. De bijen zijn nu een nest aan het maken, dus op het moment zijn ze nog niet zo talrijk. Bijen zijn het talrijkst in juli.
Actieposter
Jan: “We hebben Maartje gevraagd deze poster te maken, omdat we na inmiddels zeven jaar Landelijke Zaaidag onze focus lokaal willen richten.” Maartje: “Ook omdat de Bijenvrienden een Heemsteedse groep is. Vandaar dat op deze poster typische Heemsteedse monumenten staan, zoals het raadhuis, het Molentje bij Groenendaal en Hageveld, waar de zaaidag begint. Heemstede is overwegend groen. Veel mensen hebben een tuin en die zijn over het algemeen niet zo van het ‘volledig de tuin betegelen’. Dus we hebben het hier redelijk goed voor elkaar. Ook de tuin hier heeft tegels afgewisseld met redelijk veel groenperkjes en dat is prima voor de bijen en hommels”, aldus Maartje.
Meer informatie en honingrecepten op: https://bijenvrienden.nl/ .
Foto boven: Jan Kroezen (links) en Maartje Hinze (rechts) bij de bijenkasten op het Oude Slot. (Foto: Bart Jonker.)