Santpoort-Noord – In de tachtiger jaren was Roel Pomp industriepredikant bij Hoogovens/Tata Steel. Over die tijd schreef hij een boek: ‘Langs de rand van de kerk, ervaringen op de werkvloer’. Roel vertelt: “We hadden als team van protestantse en rooms-katholieke pastores de gewoonte om wekelijks drie dagdelen werkzaam te zijn in een fabriek van het bedrijf. De wereld zag er toen hoopvoller uit dan vandaag. Nu heb ik, 92 jaar, onlangs weer een boek geschreven met het oog op een toekomst, die minder rooskleurig is, daarom als ondertitel: ‘Wat te doen in een zorgwekkende wereld? Ik geef naast verontrustende teksten over de aarde en de wereld ook hoopvolle voorbeelden van mensen en groepen die zich inzetten voor verandering en vernieuwing”, aldus de Santpoort-Noord-inwoner. Het boek heet ‘De aarde, de wereld en een strakblauwe lucht.’ “Het is een persoonlijk boek geworden (columns, gedichten, verhalen, bijbels-theologische en ethisch-filosofische overwegingen, enkele boekbesprekingen), en eindigt met een overdenking over de dood.” Het boek gaat over de strijd die de mens vanaf het begin van zijn verschijnen op aarde te voeren heeft: tégen de kou, de honger en het roofdier en vóór een dak boven je hoofd, genoeg te eten en een onbedreigd bestaan.
Enkele citaten uit het boek
“Ondertussen keek hij naar de strakblauwe lucht. Zou daar soms ook iets of iemand zijn dat of die hem zou kunnen helpen? Alleen was het niet op te brengen, ook niet als je een bondgenootschap sloot met min of meer gelijken tegen andere min of meer gelijken. De wereld werd er niet veiliger door. Des te meer mensen er kwamen en volken, des te gemener ging het roofdier in hen tekeer, met de kou en de honger in zijn gevolg.”
“De voortgaande evolutie van techniek en wetenschap is tegelijk prachtig en bedreigend. Zodat we nu op een punt zijn aangekomen dat het de vraag is of de mensheid wel kan blijven bestaan.”
“En de lucht daarboven? Is daar iets over te zeggen? Dichters en denkers deden hun best. Ze kwamen met goden en godinnen aan. Er ontstonden godsdiensten. Voor de een werkte het goed, voor de ander niet. Veel goden en godinnen zijn ondertussen van het toneel verdwenen. Sommigen bleven over, zoals in onze streken de joodse, de christelijke en de moslimse.”
“De meeste mensen zijn nu afgehaakt. Sommigen zijn overgegaan tot geloven in complotten: overal zit een ‘élite’ achter, die over ons macht wil uitoefenen. Een ‘wereldse religie’ waar sociale media handig op inspelen: zonder bewijs verzinsels als waarheid verkondigen.”
“De strakblauwe lucht bleef de eeuwen door boeien. In de Bijbelse traditie, waar Pomp het meest mee vertrouwd is, gaat het over mensen, langgeleden, die dachten iets te horen, ergens vandaan, een fluistering, een stem, een aansporing om met de aarde, de dieren en elkaar aandachtig en zorgvuldig om te gaan. Om zo de kou en de honger te overwinnen en het roofdier te beteugelen. En waar dat niet gebeurde, ook bij hun eigen volk, als een klokkenluider hun stem gingen verheffen, al zou het hun het leven kunnen kosten.”
Het boek is uitgegeven bij uitgeverij Boekscout. Prijs: 21,50 euro. Ook te verkrijgen in de boekhandel en bij de schrijver zelf: roelpomp@outlook.com.
Foto (aangeleverd door R. Pomp): Deel van de cover van het boek.