Door Ellen Toledo
Heemstede – Op de Algemene Begraafplaats aan de Herfstlaan werden dinsdag 24 oktober door de Oorlogsgravenstichting en de Bergings- en Identificatiedienst Koninklijke Landmacht (BIDKL), de stoffelijke resten van oud-militair oorlogsslachtoffer Cornelis van der Giessen (1897-1941) opgegraven voor transport naar Nationaal Ereveld Loenen. Op het Ereveld in Loenen zal Cornelis van der Giessen een blijvende rustplaats krijgen. Ook de stoffelijke resten van zijn weduwe uit dezelfde grafkamer werden opgegraven voor transport naar Loenen. “Sinds een aantal jaren gaan mensen die samen in een graf liggen, in dit geval de weduwe van Cornelis van der Giessen, naamloos mee in het graf”, legt Sandor Verkerk van BIDKL uit. ”We vervoeren ze straks eerst naar het laboratorium in Soesterberg. Daar maken we ze schoon, kisten we ze netjes en brengen ze naar Loenen waar ze samen worden herbegraven. Voor de eeuwigheid.”
Volgens traditie werd passend uitgeleide gedaan door de Heemsteedse Veteranen in de vorm van een serene plechtigheid. Nico Baan (Advies Commissie Veteranen Heemstede) vertelt: “De eerste keer was in 2011 voor de opgraving van verzetsstrijder Fred Hoogewooning. Die is ook op het Ereveld in Loenen herbegraven. Vandaag is de opgraving van Cornelis van der Giessen, Kapitein en lid van het verzet. Het is een korte ceremonie maar we vinden dat wij de plicht hebben om die mensen passend uitgeleide te doen”, aldus Baan. Veteraan Dirk Teeuwen, in 1982 uitgezonden voor een vredesmissie naar Libanon vertelt: “Ik maak dit voor het eerst mee en vind het heel indrukwekkend. Het is mooi dat deze mogelijkheid van herbegraven bestaat.”
De steen van het graf van Cornelis van der Giessen en zijn weduwe blijft op de Algemene Begraafplaats in Heemstede. “De steen krijgt een mooi plekje in de Monumententuin met een informatiebordje erbij”, vertelt Owen van der Vlugt, beheerder van de Algemene Begraafplaats. Het opgraven van de stoffelijke resten moest heel nauwkeurig gebeuren en kostte aanzienlijk meer tijd dan gepland was. Jacq Spann (Advies Commissie Veteranen Heemstede) kon daardoor in verband met een andere afspraak tot zijn spijt niet deelnemen aan de ere-escorte met eregroet.
Foto: Ere-groet van Heemsteedse veteranen bij vertrek van het stoffelijk overschot van Cornelis van der Giessen. Foto: Ellen Toledo