Door Eric van Westerloo
Heemstede – Het college liet deze week een memorandum uitgaan met nogmaals een uitleg over de wijze waarop hun beslissing om omgekeerd afval te gaan in zamelen tot stand is gekomen. Het college voldoet aan de opdracht die zij in 2016 unaniem van de raad had meegekregen. De opdracht luidde: “Kom met een oplossing om het grijze afval in 2020 terug te dringen naar 100 kg en zelfs 30 kg in 2025.” Daartoe deed ze onderzoek. Bureaus werden ingeschakeld, in Merlenhoven werd een proef gehouden die volgens veel wijkbewoners is geslaagd. Andere gemeenten werden gepolst, de afvalverwerkers, Meerlanden en de inwoners.
Ondanks dit alles is er oppositie ontstaan tegen de nu voorgestelde maatregelen. De VVD liet online een enquête uitgaan waaraan een grote groep inwoners deelnam. De uitkomst: 83% van de deelnemers wijst het omgekeerd inzamelen af. Met deze cijfers moest de politiek zich achter de oren gaan krabben. Ondanks dat de voltallige gemeenteraad de VANG (van afval naar grondstof) doelstelling onderschreef, is men niet tevreden over de nu gekozen oplossing. Het college is het eens met het betrekken van de inwoners over zaken die hen aangaan. Wel is zij van mening dat er aan de opdracht uit 2016 en later is voldaan.
Formeel staat het onderwerp op donderdag 11 februari op de agenda van de commissie Ruimte. Na informatie te hebben ingewonnen kan geconcludeerd worden dat het omgekeerd afval inzamelen voorlopig van de baan is. Een meerderheid in de commissie en later in de raad, zal het nu voorliggende voorstel (omgekeerd inzamelen) vrijwel zeker afwijzen. Een grote groep ouderen en jongeren met kleine kinderen zal niet ongelukkig zijn met het besluit de invoering uit te stellen. Het wegbrengen van zakken grijs vuil vol luiers naar ondergrondse containers vonden zij geen fijn vooruitzicht. Voor ouderen geldt hetzelfde: het zelf wegbrengen van het grijze vuil geeft problemen. Het plaatsen van ondergrondse containers (wat het voorstel is) krijgt de handen niet op elkaar.
Hoe het verder moet in de pogingen het afval terug te dringen, zal nog een toer worden. Er zijn ontwikkelingen in de wijze waarop er met afval kan worden omgegaan. Het statiegeld op blikjes wordt ingevoerd waardoor het PMD-afval zal afnemen. Het na-scheiden in de fabriek lukt steeds beter om de nog bruikbare stoffen te hergebruiken. Fabrikanten van karton en plastic worden de duimschroeven aangedraaid om minder van deze stoffen te gebruiken of te vervangen door herbruikbaar materiaal. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd maar voorlopig blijft alles bij het oude.
Foto via Meerlanden.