Door Bart Jonker
Heemstede – De grafkisten van in de grafkleder van de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Heemstede, waaronder die van de heer van Heemstede Adriaan Pauw, zijn gerenoveerd. Afgelopen zaterdag 30 oktober vond de jaardag van de Oude Kerk plaats en werden de gerestaureerde grafkisten en grafkelder officieel onthuld voor de Vrienden van de Oude Kerk. Restaurateur Inske Immink is verantwoordelijk voor de renovatie en gaf een inkijkje hoe het restauratieproces heeft plaatsgevonden. Voor deze bijeenkomst waren eveneens enkele nazaten van Adriaan Pauw uitgenodigd, te weten Florentine van Eeghen en Machteld van Lanschot, alsmede de heer Frederik Rijnen, secretaris van Stichting Gemeenschappelijk Bezit Kolland. Mede door de bijdragen van deze stichting en de Stichting Vrienden Oude Kerk (StOK) kon deze renovatie worden bekostigd. Het geheel werd muzikaal opgeluisterd door de jonge talentvolle pianist Max Valkenburcht.
Grafkelder herontdekt
Walter Schut, voorzitter van StOK, legt uit: “De grafkelder met kisten werden bij de grote verbouwing van de Oude Kerk in 2015 herontdekt. De toegang hiertoe was bij een eerdere renovatie in 1938 met een 1400 kg wegende plaat afgedekt. Uit de archieven van de Heerlijkheid Heemstede blijkt dat in deze grafkelder vanaf 1638 tot 1776 in totaal 49 stoffelijke resten zijn bijgezet, waaronder die van Adriaan Pauw in 1653. Restaurateur Inske Immink is in 2017 begonnen met de restauratie van de kisten en de grafkelder. Zij is ook verantwoordelijk voor de toevoeging van de onderste trede op de preekstoel in de Oude Kerk. Voor de verbouwing van 2015 stond namelijk een vaste podiumverhoging voor de preekstoel. Na de verbouwing werd dit podium vervangen door een podium dat opgebouwd en weggehaald kan worden. Daarom moest er een extra onderste trede gerealiseerd worden. Dit is dermate goed door Inske gedaan, dat je niet ziet dat deze trede is toegevoegd. Haar restauratie aan de grafkisten was in 2020 voltooid. Vanwege de coronabeperkingen konden we ze nu pas onthullen. Omdat de kelder nogal laag is, moesten we wel op onze hurken en knieën. Op een van de grafkisten is nu een gedenkplaatje aangebracht en bij de onthulling hebben we samen met de nazaten van Adriaan Pauw een roos op de kisten gelegd. De naam Pauw zelf is nu uitgestorven, omdat er nu alleen nog vrouwelijke nazaten zijn. Vanwege de historische relatie tussen het Landgoed Kolland en de familie Pauw, heeft de Stichting Gemeenschappelijk Bezit Kolland ook financieel bijgedragen aan het behoud van de grafkisten, zodat we samen dit project konden realiseren en financieren. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. De grafkelder is nu weer dicht, maar gaat op Monumentendag even open voor bezoekers”, aldus Walter Schut.
Foto: Florentine van Eeghen (l), Frederik Rijnen (m) en Machteld van Lanschot (r) leggen een roos op de grafkisten. Foto aangeleverd door StOK.