Door Bart Jonker
Bloemendaal – Hoe werkt de lokale gemeentepolitiek en hoe kun je politieke invloed uitoefenen? Deze vragen stonden afgelopen donderdagavond 28 oktober centraal in de korte cursus ‘Politiek actief’ in het gemeentehuis van Bloemendaal. Burgemeester Elbert Roest gaf de aanwezige belangstellenden een inkijkje in het lokale politiek bestel en hoe dit in zijn werk gaat. Handig en nuttig om te weten, want volgend jaar op 16 maart vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Met deze cursus wil de gemeente Bloemendaal mensen meer actief betrekken in het wel en wee van de gemeentepolitiek.
Rol- en taakverdeling
Burgemeester Elbert Roest heette alle aanwezigen welkom. Als eerste werd een introductierondje gedaan door de deelnemers. Hieruit bleek dat iedere deelnemer zijn of haar eigen uiteenlopende gronden had om aan deze cursus deel te nemen. Zoals mensen die zelf politiek actief willen zijn, lid zijn van een dorpsraad, lid willen worden van een politieke partij of gewoon een buitengewone belangstelling hebben voor de lokale politiek en het bestuur. Daarna een introductiefilmpje. Vervolgens peilde Elbert bij de aanwezigen of ze voorbeelden konden noemen van politieke zaken die op dit moment in de gemeente spelen. Daarna zette Elbert Roest uiteen wat een gemeente doet, welke politieke partijen in de gemeente actief zijn, hoe het politieke bestuur in elkaar zit en wat hun rol- en taakverdeling is. Een gemeente is verantwoordelijk voor zaken als huisvesting, verkeer en vervoer, welzijn, onderwijs, milieubeheer, openbare orde, cultuur, sport en dergelijke. De beslissingsbevoegdheid ligt bij de gemeenteraad, die in Bloemendaal 19 raadsleden telt en wordt ondersteund door de griffie(r). Daarnaast legde Elbert Roest uit dat het college van burgemeesters en wethouders (B &W) bestaat uit een coalitie. Het college van B & W draagt kortgezegd zorg voor de uitvoering van beslissingen en wetten, zoals de participatiewet. De burgemeester heeft in het B & W geen beslissingsbevoegdheid, maar een onafhankelijke voorzittersrol.
Politieke invloed uitoefenen
Na de pauze kwam ter sprake hoe je politiek invloed uitoefent binnen het krachtenveld van de gemeente en hoe de gemeente wordt bestuurd. Politieke invloed door burgers kun je grof genomen onderverdelen in algemene vormen van beïnvloeding (stemmen, lid worden van een politieke partij, petities, etc,) formele vormen van beïnvloeding (brieven aan de gemeenteraad, inspreken, bezwaarschriften, etc.) en informele beïnvloeding (ingezonden brieven naar de pers, socialemediakanalen, demonstraties, etc).
Al met al een geslaagde avond: de cursus bood voor de aanwezigen een verhelderende blik op het lokale politieke bestel. De avond werd afgesloten met napraten en een borrel.
Foto: De politieke cursus o.l.v. burgemeester Elbert Roest. Foto: Bart Jonker