Door Bart Jonker
Heemstede – Iedere derde woensdag van de maand vindt het Nabestaandencafé van de stichting Nabestaandenzorg i.s.m. WIJ Heemstede plaats in de Petrakerk aan de Limburglaan 3 in Heemstede. Zo ook op woensdag 15 mei van 10 – 12 uur. Het Nabestaandencafé werd voor het eerste geïntroduceerd op 20 februari van dit jaar. Het is een maandelijks samenzijn in een informele sfeer, waarbij tijdens een kopje koffie of thee gedachten, ervaringen rouwverhalen en vragen kunnen worden gedeeld. Iedereen die te maken heeft of heeft gehad met het verlies van een dierbare is van harte welkom.
Iedereen beleeft rouw op zijn eigen manier
“Bij het signaalpunt Eenzaamheid, waarmee WIJ Heemstede 29 september vorig jaar begon, werden vaak rouwverhalen gedeeld”, vertelt Daniëlle de Haan. “Je hoort dan ook dat iedereen rouw op zijn eigen manier beleeft en dat de een verder is in het proces dan de ander. Uit de manier hoe deze gesprekken ontstaan, zijn we samen met de gemeente Heemstede gaan kijken hoe we zo’n Nabestaandencafé konden realiseren. Ik ben met Linda Frank van de Stichting Nabestaandenzorg gaan praten, hoe zij daar met de nabestaandenzorg omgaat met de inzet van vrijwilligers.”
Vrijwilligers Thea en Monique vullen aan: “Er zit een verschil in de manier hoe iemand afscheid heeft moeten nemen van een dierbare: dit kan plotseling zijn of na een ziekbed. Bij een onverwacht overlijden is de schok groter, omdat mensen vaak geen kans hebben gehad om afscheid te nemen. Iedereen verwerkt dat op zijn eigen manier om het verlies een plaats te kunnen geven.”
Rouwen is hard werken
“Het verschil met rouwbegeleiding is dat wij laagdrempelig zijn en een luisterend oor bieden binnen een veilige geborgen omgeving. Het Nabestaandencafé is een vrije inloop waar groepjes informeel ervaringen kunnen delen over hun verlies. Niets hoeft: alleen luisteren mag ook. De mensen vinden hier elkaar in wat ze verloren hebben en herkennen elkaars situatie. Bij nabestaanden heerst een zekere onmacht: ze kunnen vaak hun verhaal en pijn niet goed kwijt. Enerzijds weet hun directe omgeving niet altijd hoe ze met deze rouwverhalen om dienen te gaan. Er wordt niet meer naar gevraagd: iedereen gaat door met zijn of haar leven. Anderzijds willen nabestaanden hun omgeving niet met hun verhaal belasten. Voor nabestaanden is rouwen hard werken, er komt veel op je af. Je moet hier doorheen. Door het Nabestaandencafé weet je dat je niet alleen staat en zo weten we juist isolement en eenzaamheid te voorkomen. Daarnaast kunnen wij ook een luisterend oor bieden door middel van individueel contact, als mensen dat wensen. Mensen krijgen zo weer een ijkpunt om de draad van hun leven verder op te pakken.”
Voor vragen of informatie: 023 – 84 48 201 of info@stichting-nabestaandenzorg.nl.
Foto: V.l.n.r.: Daniëlle van WIJ Heemstede, Monique en Thea van het Nabestaandencafé. Fotograaf: Bart Jonker.