PARTNERBIJDRAGE
De zzp’er belt geregeld met vragen over aftrekbare kosten. ZZP-boekhouder wijst ze op de te betalen voordelen en kijkt ook altijd verder dan de autokosten, huur, lunchkosten, telefoonkosten en verzekeringen. Hij informeert naar de privésituatie en soms is daar nog een fiscaal voordeel te behalen.
Meewerken
Hebt u als zzp’er een fiscaal partner die zelf geen inkomen heeft of een veel lager inkomen dan u heeft. Een partner die bv uw facturen opmaakt, de acquisitie doet of de social mediaprofielen bijhoudt dan is het mogelijk om deze partner een arbeidsbeloning toe te kennen.
Bij een beloning van 5000 euro of meer geldt dat als een bedrijfskosten. Die kunt u in mindering brengen op de ondernemingswinst.
Hebt u er in 2022 nu voor gekozen als zzp’er om geen arbeidsbeloning uit te betalen, dat kunt in plaats daarvan de meerwerkaftrek toepassen. Die meerwerkaftrek bedraagt tenminste 1,25 procent en maximaal 4 procent van de winst. Daarbij is dan wel de voorwaarde dat uw partner meer dan 525 uur heeft meegewerkt in de zaak.
ZZP-boekhouder zet ook nog wat aftrekbare kosten voor de zzp’er op een rij:
- Zakelijke verzekeringen, wij raden in elk geval de rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekering aan.
- Kosten Kamer van Koophandel.
- Aankoop Laptop goedkoper dan 450 euro excl btw.
- Telefoon gesprekken thuis, abonnement niet.
- GSM-kosten.
- Werkruimte thuis is nagenoeg niet aftrekbaar: de fiscus heeft een tool om te kijken of u er wel aan voldoet.
- Werkkleding: aftrekbaar als het alleen geschikt is voor werk; een uniform of een polo met minimaal 70 cm2 logo (dus niet een pak dat je ook kunt dragen naar een bruiloft).
- Reclame- en verkoopkosten.
- Zakelijke gereden kilometers met privé auto.
- Autokosten als auto zakelijk is.
- Reclame.
- Diner met een klant. U betaalt de factuur de kosten zijn voor 80% aftrekbaar.
- Telefoon- of internetabonnement thuis (vaste lijn) is niet aftrekbaar. Legt u apart een tweede lijn met nummer aan dan die lijn wel.
Afschrijving
Niet elke zakelijke uitgave wordt direct in de kosten geboekt. Investeert u in activa, investeringen boven de 450 euro excl. Btw, dan schrijft u die in de regel in vijf jaar af. Met een restwaarde van 10 procent.