Meer wildaanrijdingen door zomertijd

Streek – Komend weekend, in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart, wordt de klok een uur vooruit gezet. Tijdens deze overgang van wintertijd naar zomertijd neemt het risico op aanrijdingen met grote wilde dieren fors toe.

Het aantal wildaanrijdingen in Nederland is de afgelopen decennia sterk gestegen. Jaarlijks worden tussen de 12.000 en 15.000 reeën aangereden. Dit aantal neemt verder toe doordat ook wilde zwijnen, dassen en edelherten regelmatig worden aangereden. Deze stijging hangt samen met de groei van het aantal reeën: van circa 5.000 dieren in 1950 tot naar schatting 100.000 tot 120.000 vandaag de dag, aldus informatie van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Piek zomertijd
De overgang naar zomertijd zorgt voor een piek in aanrijdingen omdat de biologische klok van dieren niet gelijk loopt met de klok van de mens. Verplaatsingen van reeën, herten en wilde zwijnen vallen samen met de ochtend- en avondspits. Deze dieren zijn gewend aan de schemertijden, en door het verzetten van de klok moeten ze zich aanpassen aan een nieuw ritme.

Daarnaast zijn reegeiten drachtig en verwachten ze binnenkort hun kalfjes. Drachtige reegeiten zijn actiever in deze periode vanwege de naderende geboortetijd. Dit kan leiden tot meer onverwachte oversteekacties, vooral in landelijke gebieden.

Ook gaan de jonge, geslachtsrijpe bokken in deze periode op zoek naar een nieuw territorium. Tijdens deze zoektocht trekken ze naar onbekend terrein en steken vaak wegen over, met alle risico’s van dien.

Snelheid matigen
Aanrijdingen met wild komen onverwacht en zijn moeilijk te voorkomen. Toch kan de kans op een dodelijke confrontatie aanzienlijk worden verkleind door als automobilist de snelheid te matigen. Vooral na zonsondergang is te hard rijden een belangrijke factor bij wildaanrijdingen.

Bij een snelheid van 60 km per uur heeft wild meer kans om een auto te ontwijken, en kan een automobilist tijdig stoppen. Voor de veiligheid van de bestuurder is het bovendien belangrijk niet uit te wijken. Wanneer u veilig bent gestopt voor een overstekend dier, bedenk dan dat er mogelijk meer dieren volgen.

Wat te doen bij een aanrijding?
Om wildaanrijdingen te voorkomen, plaatsen jagers op locaties waar vaak groot wild oversteekt zogenoemde wildreflectoren. Deze reflectoren zorgen ervoor dat dieren worden afgeschrikt door licht van naderende voertuigen.

Als u een dier aanrijdt, bel dan altijd direct de politie op 0900-8844. De politie schakelt een bevoegde vrijwillige jager in om te assisteren bij de afhandeling van de aanrijding. Deze hulp omvat het opsporen van het aangereden dier met een speciaal opgeleide speurhond en, indien nodig, het uit zijn lijden verlossen.

 Fotograaf Robert-Jan Asselbergs.