Door Mirjam Goossens
Heemstede – Iedereen kan ermee te maken krijgen, een probleem in het gezin, worstelen met werk, gezondheid of met de financiën. Het missen van sociaal contact is actueel, zeker voor een gemeenschap met vergrijzing. Zoals in onze gemeente. De helpende hand die kan bijdragen aan de verbetering van de persoonlijke situatie is dichtbij. Bij WIJ Heemstede staat een team van maatschappelijk werkers klaar voor ondersteuning waaraan geen kosten zijn verbonden.
Laura Klinkhamer is een van deze maatschappelijk werkers en legt uit wat haar werk inhoudt. “Maatschappelijk werk is een containerbegrip. Ouderen kennen de term maatschappelijk werker nog wel, maar velen hebben er zo’n zeventiger jaren geitenwollen sokken beeld bij. Dat beeld is echter niet meer van deze tijd. En voor jonge mensen zijn we nog vaker een verborgen instantie. Terwijl zaken als stress en relationele problemen bij hen veelvuldig voorkomen.”
Signaleren van problemen
De meeste aanvragen voor hulp van de maatschappelijk werker komen binnen via de e-mail (mailto:maatschappelijkwerk@wijheemstede.nl) of instanties als de huisarts. Soms ook via Het Loket Heemstede. Zij informeren en adviseren inwoners over wonen, zorg, ondersteuning en welzijn en zoeken samen naar een oplossing. “Wij kunnen veel zelf, maar hebben daarnaast ook een belangrijke verwijsfunctie”, vertelt Klinkhamer. “Als er expertise nodig is, bijvoorbeeld op juridisch gebied, sturen we door naar Sociaal Raadslieden of het Juridisch Loket. Zij kunnen de client verder helpen. Een maatschappelijk werker is er in principe voor volwassenen, een hulpvraag over kinderen verwijzen we naar het Centrum Jeugd en Gezin die hen met raad en daad kan bijstaan.”
Eenzaamheid in de wijk
“Wij hebben in Heemstede veel te maken met eenzaamheid, met name onder de ouderen, waarbij de maatschappelijk werker assistentie kan bieden. Samen bekijken we eerst wat de mensen zelf kunnen, wat hun eigen kracht nog is. WIJ Heemstede is in onze gemeente bij uitstek de welzijnsorganisatie die daarbij inzetbaar is, met een scala aan cursussen en activiteiten, maar ook inloopochtenden en bijvoorbeeld de vriendinnenclub. Je overweegt vervolgens wat de meeste kans van slagen heeft voor die bepaalde persoon.”
Financiële zorgen
Financiële problemen komen steeds vaker voor. Begeleiding naar de Schuldhulpverlening kan – indien noodzakelijk – door het team geregeld worden. Ook een toenemende vraag is bemiddeling inzake de Voedselbank. “Wij gaan na of de client daarvoor in aanmerking komt en dienen de aanvraag in.”
Laura Klinkhamer werkt sinds 2017 in Heemstede en sinds 2019 bij het Loket Heemstede en ziet een duidelijke stijging in de financiële problematiek, met de hogere energiekosten en de torenhoge inflatie als voornaamste oorzaak. Volgens Klinkhamer zit de beeldvorming nog weleens in de weg en is de drempel hoog en de schaamte groot. “Ook hier zijn er problemen net als overal en staan wij klaar om samen een oplossing te vinden en bijvoorbeeld toeslagen aan te vragen. We krijgen hierin ondersteuning van de vrijwilligers van de Formulierenbrigade die belangeloos hulp bieden bij het invullen van de benodigde formulieren.
Maatschappelijk werkers zijn er voor alle inwoners die worstelen met een vraag of probleem waar ze zelf niet uitkomen. Klinkhamer: “Blijf er niet alleen mee zitten. Hulp is dichtbij, laagdrempelig en het is een gratis dienstverlening voor iedereen.”
Foto: Laura Klinkhamer. Foto: Mirjam Goossens.