Zwembandjes zijn geen waarborg tegen verdrinking. Ze vormen alleen een nuttig hulpmiddel; veel jonge kinderen voelen zich er zekerder mee in het water. Dat stelt Reddingsbrigade Nederland, die ook aangeeft: kies altijd voor kwalitatieve zwembandjes. Dit in reactie op een nieuwsbericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
“Zwembandjes om de armen zijn prettig omdat jonge kinderen daarmee iets makkelijker hun hoofd boven water kunnen houden”, geeft Oscar Kramer, lifeguard en beleidsmedewerker van Reddingsbrigade Nederland, aan. “Fijn voor kinderen, die daardoor meer vertrouwen krijgen, én voor ouders, die zo meer kunnen ontspannen als ze met hun kinderen gaan zwemmen.”
Waakzaam
“Maar: zwembandjes zijn niet dé garantie dat je kind niet kan verdrinken. De bandjes kunnen bijvoorbeeld losraken, zeker bij plotse bewegingen in het water. En zwembandjes verhinderen niet dat een kind met het gezicht onder water komt en in de problemen komt. Voor dat doel zijn er reddingsvesten. Bovendien lopen kinderen met zwembandjes een groter risico op afdrijven, zeker bij aflandige wind en stroming. Zwembandjes zijn dus slechts een nuttig hulpmiddel. Ouders moeten vooral waakzaam blijven en hun kind niet uit het oog verliezen, zelfs niet als ze zwembandjes dragen.”
Onderzoek
De NVWA bracht donderdag 26 juli een nieuwsbericht uit met als boodschap dat de naden van 34 onderzochte opblaasbare zwembandjes (van 26 merken op de Nederlandse markt) voldoende sterk zijn. Gemeld wordt: “De bandjes zullen daardoor niet gemakkelijk scheuren en lucht verliezen. Dit is belangrijk om het risico op verdrinking te verminderen. Wel voldoet meer dan de helft van de onderzochte zwembandjes niet aan de eisen van technische documentatie of vermeldingen. Daardoor kan de NVWA geen oordeel vellen over de veiligheid van andere onderdelen, zoals ventielen en materiaal, van de zwembandjes.”
Opblaasbare zwembandjes moeten aan de Europese veiligheidseisen voldoen. De NVWA concludeert op basis van eigen onderzoek en biedt op haar website een overzicht van de onderzochte zwembandjes, op merknaam en met foto’s, dat consumenten kunnen raadplegen. Op www.nvwa.nl leest u er meer over.
Foto: Reddingsbrigade Nederland.