Kunstenaars verbeelden slavernij-thema in De Waag

Haarlem – Van 16 juni tot en met 9 juli is er een expositie in De Waag met als thema ‘Slavernij, Verleden en Heden’.
1 juli van dit jaar is het officieel 160 jaar geleden dat de slavernij door de Nederlandse staat werd afgeschaft. In Suriname werden de voormalige tot slaaf gemaakten verplicht om nog 10 jaar door te werken op de plantages als contractarbeider; van vrijheid was geen sprake.
Er nemen 13 kunstenaars deel , 6 ervan zijn lid van de Haarlemse Kunstenaarsvereniging KZOD, 7 kunstenaars komen van buiten. De Waag is geopend van vrijdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De beeldhouwer Nelson Carrilho zal de expositie officieel openen op zondagmiddag 18 juni om 16.00 uur. Nelson Carrilho is bekend van zijn beeld ‘Mama Baranka’ (moeder rots) in het Vondelpark. Hij maakte dit beeld ter nagedachtenis aan Kerwin Duinmeijer, die enkel en alleen vanwege zijn zwarte huidskleur vermoord werd.
Carrilho heeft een uitgesproken mening over hoe om te gaan met het slavernijverleden en neemt afstand van de beelden waarin verbroken ketenen te zien zijn. “Die slavernijbeelden vertellen leugens aan onze kinderen, dat ze als slaaf geboren zijn. Hoe kunnen zwarte kinderen daar hun waardigheid aan ontlenen?” Aldus Carrilho. 

Een andere bekende kunstenaar is Domenique Himmelsbach de Vries, bekend van zijn project ‘A paper Monument for the Paperless’, waarmee hij ongedocumenteerde vluchtelingen een gezicht geeft. Op de expositie zal hij de schetsontwerpen voor een slavernijmonument laten zien, waarvoor hij recent opdracht kreeg.

Chris Marmier wil met zijn werk mensen bewust maken van het feit dat ook in het heden nog slavernij bestaat. Een van zijn werken heeft de titel ’The €15 Dress’, waarmee hij de aandacht wil vestigen op de onmenselijke omstandigheden in de textielindustrie.

Foto: Werk van Albert Röllich (Heemstede). Slavenhuisjes op Bonaire. De slaven die werkten in de zoutpannen brachten daar de nacht door. Titel : Toen en Nu.