Op dinsdag 17 april organiseert Protestantse Kerk Heemstede een avond met als thema ‘Schuld, uit de mode of weer actueel?’
Hoe gaan wij in onze samenleving om met mogelijke misstanden en de daar aan verbonden schuldvraag? Dat onderwerp komt aan de orde op de bewuste avond. Voorbeelden van wat er in het openbare leven zo al mis kan gaan zijn er genoeg. Denk aan de vele gevallen van bestuurlijke fraude en corruptie, plagiaat in de wetenschap, sjoemelaffaires door grote ondernemingen en de verwerking van zwarte bladzijden uit ons nationaal verleden. Maar mensen die publiek hun fouten erkennen moeten vrezen voor ernstige imagoschade. En als overheid en bedrijfsleven toegeven verkeerd te hebben gehandeld, moeten zij rekening houden met gerechtelijke actie of verplichte compensatie. Veel ruimte lijkt er dus niet.
Toch maakt het erkennen van schuld deel uit van de religieuze traditie. Bij katholieken gebeurde dat in de biecht, gevolgd door de vrijspraak die de priester van hogerhand mocht verlenen. De biechtplicht geldt nog steeds, maar de praktijk is sterk in onbruik geraakt. Protestanten kenden op de zondag het collectieve ritueel van schuldbelijdenis en genadeverkondiging, maar men lijkt huiverig te zijn geworden voor die begrippen. Zij zijn echter niet uit ons leven weg te denken, ook niet onder luchtiger benamingen als fouten of tekortkomingen. Iedereen maakt fouten en het gevoel dat je je daarvoor dient te verontschuldigen is ook niet verdwenen. De rol van priester of dominee is echter in veel gevallen overgenomen door een coach, advocaat of therapeut. Maar de centrale vraag blijft: wat kun je winnen of verliezen door je fouten eerlijk toe te geven?
Dick Kooiman, oud-voorzitter van de Bezinningscommissie van de kerken in Heemstede en Bennebroek, leidt het onderwerp in. De bijeenkomst begint om 20.00 uur in de Pauwehof achter de Oude Kerk aan het Wilhelminaplein in Heemstede. Iedereen is van harte welkom. Bij de ingang wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.
Foto: inleider Dick Kooiman.