Door Eric van Westerloo
Heemstede – Na meer dan tien jaar spreken, onderhandelen, doorhakken, corona en traineren werd eind vorig jaar dan eindelijk de knoop doorgehakt voor een nieuwe Belvedère. Zonder de gulle schenking van de heer Bids uit Heemstede, die een bedrag van 500.000 euro overmaakte, was de bouw van een nieuwe Belvedère er nimmer gekomen. Zonder deze schenking zou er weinigen op het idee zijn gekomen op de plek van de oude belvedère een nieuwe te bouwen. Het bedrag dat al jaren bij de heer Bids gereserveerd lag zou meer dan voldoende moeten zijn om deze Belvedère te bouwen en geld over te houden voor toekomstig onderhoud.
Het geld was nog niet binnen of het voormalige college besloot een wedstrijd uit te schrijven onder architecten. Iedere van hen ontving een honorarium voor het inleveren van een schetsontwerp. De inwoners mochten een keuze maken uit de ingezonden ontwerpen. Wat bleek, geen van de ontwerpen kon het merendeel van de inwoners bekoren. Het college verzuimde een regeltje toe te voegen: ‘geen van deze ontwerpen’. Zo kon het gebeuren dat het ontwerp dat toch de meeste stemmen kreeg gebouwd ging worden.
Op losse schroeven
De heer Bids heeft tot aan zijn overlijden toe zich ingespannen om wat hij in gedachte had verwezenlijkt te krijgen. Tot op zekere hoogte is hem dat ook gelukt. De molen ging draaien er werden vergunningen opgesteld en ter inzage gelegd. Op 9 december 2021 maanden de raad het college aan nu eens haast te maken. Alle partijen gingen akkoord met het plan. Intussen is het een jaar verder en nog heeft men geen idee hoe het er voorstaat. Er zijn nog geen aannemers die een offerte hebben uitgebracht. Door de stijging van de materiaal en loonkosten komt het project Belvedère op losse schroeven te staan. Intussen is er van de 500.000 euro nog slechts 350.000 euro over voor de bouw.
Van het plan afzien?
De Heemsteder heeft indertijd alle beschikbare stukken door een gerenommeerde architect laten beoordelen. Deze kwam tot de conclusie dat het proces aan alle kanten rammelde. Er blijkt intussen dus al 150.000 euro te zijn opgegaan aan zaken als archeologisch- en natuuronderzoek, wijziging bestemmingsplan, kosten architecten voor uitwerken en detailleren schetsontwerp naar definitief ontwerp, onderzoek naar bouwmaterialen en de inhuur constructieve expertise etc. De VVD fractievoorzitter John Wulfers stelde tijdens een commissievergadering voorzichtig voor maar van het plan af te zien, omdat het er naar uitziet dat de gemeente financieel moet bijdragen als de bouw binnen het overgebleven budget niet kan. Wordt vervolgd.
Beeld: Het oorspronkelijke en eerste ontwerp van de nieuwe Belvedère ‘De wandeling’, zonder aanpassingen. Beeld aangeleverd.