Door Bart Jonker
Heemstede – In deze aflevering van uw eigen kruidentuin bespreken we dragon, bieslook en citroenmelisse. Wederom drie bijzondere kruiden, met hun eigen smaak, geur en eigenschappen.
Dragon
Dragon (Artemisia dracunculus, letterlijk ‘kleine draak’) is een bijzonder kruid, dat zijn oorsprong vindt in Centraal-Azië. In de grove onderverdeling kent men de Franse dragon en de Russische (wilde) dragon. De Franse dragon kwam voort uit de Russische variant. De Russische dragon is minder uitgesproken van smaak, wat bitterder dan de Franse variant en wordt in Rusland in de frisdrankindustrie gebruikt als smaakmaker. De Franse dragon (‘estragon’ in het Frans) wordt vooral culinair in de Franse en Belgische keuken ingezet. Zowel vers als gedroogd. Het is de soort die hier besproken wordt. Franse dragon heeft een bittere twist van het vleugje peper en anijs en smaakt heerlijk in vis- en schaaldiergerechten. In de Franse keuken wordt dragon beschouwd als een van de subtiele ‘fines herbes’- fijne kruiden. In Nederland is dragon wat minder bekend en wordt het kruid in mindere mate culinair toegepast. Onbekend maakt onbemind? Nee, maar best zonde eigenlijk, want dragon is een heerlijke smaakmaker. Zoals in de beroemde Belgische Sambre en Meuse-saus, ooit bedacht door een directeur van de hotelschool in Namen, vernoemd naar de rivieren de Maas en haar zijtak de Samber in de stad. Maak eens garnalen, coquillesmedaillons van de St. Jacobsschelp of zeeduivel in deze saus op basis van tomaat en dragon (zie de Heemsteder van 9 september 2020). Tevens is dragon het onmisbare ingrediënt in de klassieke bearnaise- en bechamelsaus of in eiergerechten. Het is een van de ingrediënten in de beroemde mosterd uit Dijon. Voeg de dragon in beperkte mate aan uw gerechten toe, bij voorkeur op het laatst. Hoe langer dragon namelijk meekookt, hoe sterker deze smaak is en kan overheersen.
Net als andere kruiden, heeft dragon heilzame eigenschappen. Ook hier geldt, met mate gebruiken. Franse dragon bevat namelijk gehaltes van estragol en methyleugenol. Uit onderzoek blijken estragol en methyleugenol gentoxisch te zijn en daarmee mogelijk kankerverwekkend. Bij het koken verdampen echter deze vluchtige bestanddelen van dragon. Dragon heeft een anti-schimmelwerking. In de oude Iraanse geneeskunde bleek Russische dragon te helpen bij epileptische aanvallen. Onderzoek wijst uit dat deze dragon inderdaad epileptische aanvallen vermindert. Daarnaast blijkt de Russische dragon de insulinewerking te bevorderen bij personen met diabetes en maag- en darmkanaalstoornissen te verminderen.
Bieslook
Bieslook (Allium schoenoprasum) mag eigenlijk in geen enkele kruidentuin ontbreken. Weet u hoe gezond het is door elke dag een sprietje bieslook (Allium schoenoprasum) te eten? Dit lid van de leliefamilie bevat veel vitamine C en ijzer. Het versterkt het bloed, helpt tegen bloedarmoede en stimuleert de eetlust en spijsvertering. 5000 jaar geleden werd bieslook voor het eerst ontdekt in China. Bieslook is heerlijk in de aardappelpuree, op gevulde eieren, in omeletten, in soepen en in sauzen. Met de ui-achtige smaak geeft bieslook een krachtig raffinement aan het gerecht. Het kan toegepast worden in een keur aan gerechten als vervanger van ui. Ook lekker in dressings.
Citroenmelisse
Als er een krachtig anti-viraal en bacteriedodend kruid bestaat, is dit wel citroenmelisse (Melissa officinalis). Zoals de naam al zegt, geurt dit kruid naar citroen. Citroenmelisse is het onmisbare ingrediënt in de benedictine likeur. Enkele blaadjes toevoegen aan de salades, geeft de salade een frisse smaak. Ook een lekker ingrediënt in soepen en in visgerechten. De heilzame werking van citroenmelisse is al eeuwenoud. Uitwendig gebruik van een crème van citroenmelisse helpt voorkomen dat een opkomende koortsuitslag doorbreekt. Het kruid heeft een kalmerende werking op het zenuwstelsel en helpt bij prikkelbaarheid, paniekaanvallen en depressiviteit. Citroenmelisseolie wordt ook gebruikt bij een lichaamsmassage en werkt ontspannend. Vanwege deze ontspannende werking, wordt citroenmelissse ook cosmetisch gebruikt in reinigende lotions. Een veelzijdig en rustgevend kruid dus.
Foto boven: Dragon (Artemisia dracunculus) Foto’s: Bart Jonker.