Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – Een tuinbewoner die u niet altijd ziet, maar zeer nuttig is: de egel (Erinaceus europaeus). De egel behoort tot de insecteneters, dezelfde familie waartoe de spitsmuizen behoren. Vooral tijdens zomeravonden, als het donker wordt, komt de egel in uw tuin tevoorschijn en scharrelt dan rustig rond tussen de struiken en bladeren op zoek naar voedsel. Egels eten veel insecten en zij zijn de natuurlijke vijand van (naakt)slakken. Aangezien afgelopen jaar best veel naaktslakken de (volks)tuinen teisterden met hun vraatzucht, moet u een egel in de tuin zeker koesteren. Daarnaast eet een egel graag gevallen fruit, wormen en bepaalde paddenstoelen. Maar ook plundert de egel muizennesten en nesten van vogels op de grond.
Mens en verkeer grootste bedreiging
Opmerkelijk zijn de stekels van de egel die hij opsteekt bij gevaar. Een egel kan zich dan helemaal oprollen om zich te beschermen. Helaas komen er veel egels om door het verkeer, aangezien ze zomaar de weg kunnen oversteken. Het verkeer en daarmee de mens, is daarom de grootste bedreiging voor het dier. Geef een egel nooit melk, dat is slecht voor hun gezondheid. Water kan wel. Een egel stelt zeker een beschut en rustig onderkomen in de tuin op prijs. Als u dat realiseert, heeft u kans dat de egel in uw tuin blijft hangen en schadelijke insecten en slakken in uw tuin blijft opruimen. Laat een egel wel met rust. Als ze zich oprollen kunt u ze weliswaar makkelijker oppakken, maar doordat de egel overal rondscharrelt tussen bladeren en struiken, zitten de stekels vol ongedierte, zoals vlooien en teken. Bovendien vindt een egel het natuurlijk niet echt prettig als u ze oppakt.
Wist u dat een egel kan zwemmen? Als er water in de buurt is, rolt een egel zich op om in het water te kunnen komen. Eenmaal in het water rolt die zich weer uit en zwemt dan met de spitse neus net boven het water. In de herfst, als het kouder wordt dan 8 graden, trekt de egel zich terug onder een dikke beschutte schuilplaats van bladeren voor een winterslaap. In het voorjaar ontwaken ze.
De paartijd van de egel begint in maart en duurt tot juni. Meestal heeft de egel maar een worp per jaar met drie tot zeven jongen. Pas het volgende jaar zijn de jongen echt volwassen.
Foto: De nuttige egel. Foto: Bigstock.