Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – Tijdens deze zomerdagen waar alles bloeit en groeit is het heerlijk om in de tuin te vertoeven. Wie goed kijkt, neemt vaak bijzondere insecten waar in de Heemsteedse of Bloemendaalse tuinen.
Zoals op deze foto, dit bijzondere microvlindertje, dat tot de familie van stippelmotten (Yponomeutidae) behoort en werd aangetroffen op de knoppen van een oleander. Opmerkelijk, want een (bloeiende) oleander is weliswaar een lust voor het oog, maar wel tamelijk giftig. Er zijn wereldwijd ruim 700 stippelmotsoorten bekend, waarvan de meeste in de tropen leven.
Stippelmotten worden ook wel spinselmotten genoemd, omdat de rupsen van deze vlindersoort stevige webben en spinsels maken. Ze kunnen zo een hele struik of heester bedekken en ‘inpakken’. In het algemeen blijft de schade voor de plant beperkt: na een paar weken weer loopt de plant weer gewoon uit en groeit door. Sommige stippelmotsoorten kunnen echter met de talrijke rupsen en spinsels een ware plaag vormen voor de land- of tuinbouw. De eitjes van stippelmotten worden in de schors van waardplanten gelegd. De eitjes overwinteren en komen in het voorjaar uit.
Op de foto een vogelkersstippelmot (Yponomeutidae evonymella), met het opmerkelijke witte gestippelde vleugelkleed, die in uw sier- of moestuin kan worden aangetroffen. De spanwijdte bedraagt 16-25 mm. De favoriete waardplant voor deze soort is – u raadt het al – vogelkers. De vliegtijd is juli/augustus, dus grote kans dat u deze soort nu ziet. Oorwormen, sluipwespen en vogels zijn de natuurlijke vijanden van veel stippelmotten.
Foto: Vogelkersstippelmot (Yponomeutidae evonymella) op de knoppen van een oleander in Heemstede. Foto: Bart Jonker