Door Bart Jonker
Heemstede – Een paar weken terug bespraken we in de Heemsteder het muntvlindertje (Pyrausta aurata). Met een geringe spanwijdte 10-15 mm) behoort de muntvlinder tot de microvlinders en grasmotfamilie (Crambidae). Dit vlindertje komt algemeen in tuinen voor en komt vooral, zoals de naam al zegt, op munt af. Ook andere kruiden van de zgn. lipbloemenfamilie zijn echter geliefd, zoals citroenmelisse, marjoraan en salie. Dit zijn ook de waardplanten voor de rups van deze vlinder.
Kijk nu eens: een zeldzame purpermot in Heemstede!
Een naast familielid dat op dezelfde waardplanten afkomt, is de op de muntvlinder sterkgelijkende purpermot (Pyrausta purpuralis). Linnaeus stelde deze soort vast in 1758. Deze troffen we ineens in onze tuin aan tussen de muntvlindertjes op de bloeiende majoraan en citroenmelisse. In tegenstelling tot de algemeen voorkomende muntvlinder, wordt de purpermot door de Vlinderstichting als zeer zeldzame verschijning beschouwd in Nederland en België. Wel lijkt deze soort de laatste jaren wat vaker gezien te worden. Dus wat waren we blij dat we deze unieke vlinder in Heemstede mochten aantreffen: een goed teken. We hebben de muntvlinder en de purpermot op de foto naast elkaar gezet, zodat u goed de verschillen kunt zien. De vliegtijd loopt van mei tot en met september.
Naaktslakken: de grote plaaggeesten van uw tuin
Diverse media berichtten er onlangs al over: er blijkt een grote invasie naaktslakken deze zomer de tuinen te terroriseren. Deze veelvraat is iedereen liever kwijt dan rijk. Moestuinhouders en volkstuineigenaren klagen steen en been: veel gewassen worden tot de steel weggevreten door hun rasptong. Soms hoor je ze zelfs knagen. Daar gaat de oogst. Er zijn maar liefst twintig soorten naaktslakken in Nederland actief. In de Heemsteedse tuinen treffen we vooral de tuinnaaktslak (Arion hortensis) aan. Experts laten weten dat de plaag van naaktslakken wordt veroorzaakt door het overwegend aanhoudende vochtige weer. Hierdoor krijgen de slakken vrij spel en kunnen zich makkelijk voortbewegen. Bovendien zetten ze bij vochtigheid hun eitjes af.
Bij droge zomers verbergen ze zich op vochtige plekken of graven zich zelfs in de grond. Dan komen ze vaak ‘s nachts tevoorschijn. Wist u dat slakken door hun voelhoorns al vanaf een meter afstand hun voedsel waarnemen? De natuurlijke vijanden van slakken zijn egels, maar ook kikkers en bepaalde vogels. Strooi daarom geen slakkenkorrels! Koffieprut wil nog weleens helpen, of verwijder zelf de slakken uit uw planten. Ook houden slakken niet van koper. Er wordt er nog weleens een schoteltje met bier geplaatst, waar slakken op afkomen en in verdrinken. Het nadeel van bier is echter dat u alle slakken uit de buurt meteen naar uw tuin trekt. Dit is dus niet aan te bevelen.
Foto bovenin: Zoek de verschillen: links de muntvlinder (Pyrausta aurata) en rechts de purpermot (Pyrausta purpuralis).
Foto onder: De tuinnaaktslak (Arion hortensis), een echte veelvraat.
Foto’s: Bart Jonker