Door Bart Jonker
Heemstede/Bloemendaal – Eerder besproken we in de rubriek Ken uw tuin de Vlaamse gaai. Deze week nemen we een ander lid van de kraaienfamilie onder de loep: de ekster (pica pica).
De ekster is een langstaartige zwartwitte vogel, waarvan het verendek ook metallic blauwtinten vertoont. De ekster staat op de lijst van beschermde vogelsoorten. Het is een alleseter, zelfs etensresten in de afvalbak, zoals de resten uit zakjes patat staan op zijn menu. Ook schuwen eksters niet de eieren en jongen van andere vogels tot zich te nemen, vooral als de ekster zelf een nest met jongen heeft en deze moet voeden.
Hoewel de ekster een brutale vogel is, die ook wel luidruchtig kan zijn met zijn schorre geluid, komt ekster niet al te dicht bij mensen, zoals zijn familielid de kauw wel doet. Opvallend is wel dat de ekster nu meer waargenomen wordt in tuinen en in verstedelijkte gebieden, dus hij zoekt wel meer de bewoonde mensenwereld op. Bosgebieden zijn eigenlijk de oorspronkelijke leefgebieden van deze vogel.
Nieuwsgierig aagje
De ekster staat bekend als een nieuwsgierige vogel. Uit zijn onverzadigbare nieuwsgierigheid komt zijn reputatie uit volksverhalen voort om glimmende zaken te ‘stelen’. De ekster is namelijk gek op dingetjes die hij niet kent. Hij neemt ze daarom mee en verstopt ze , om deze later te onderzoeken.
De ekster kraait vooral met een schor geluid, maar kan ook zingen en andere vogels imiteren. Eksters zijn tamelijk intelligent.
Foto: De ekster (Pica pica). Foto: Bigstock.