Door Bart Jonker
Heemstede – In een intieme setting vond afgelopen donderdagavond 28 april de Jom Hasjoa-herdenking plaats bij het Boek van de Namen op de Vrijheidsdreef in Heemstede, in aanwezigheid van burgemeester Astrid Nienhuis, gemeenteraadslid Vanessa Storm van ’s Gravesande-Penn en rabbijn Shmuel Spiero.
Op Jom Hasjoa, de dag van de Sjoa (Hebreeuws voor catastrofe), herdenkt de Joodse gemeenschap over de gehele wereld de moord op zes miljoen Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog en de vernietiging van het getto van Warschau. In 1943 vond de vernietiging van dit getto plaats, naar aanleiding van een grote opstand tegen de nazi’s, een van de grootste massale opstanden tegen de wreedheden van de Duitse bezetter.
De plechtige herdenkingsceremonie werd ingeleid door Harald van Perlstein, namens Stichting Joods Monument Heemstede, die in 2012 werd opgericht. Daarna werden door de burgemeester, raadslid Vanessa Storm en andere aanwezigen steeds een aantal namen hardop opgelezen van de Heemsteedse Joodse oorlogsslachtoffers, die vermeld zijn op het monument het Boek van de Namen. Er was tevens gelegenheid voor de aanwezigen om de namen uit te spreken van de Joodse slachtoffers uit hun eigen kring of naaste familie.
“Het Israëlische parlement, de Knesset heeft in 1953 deze dag van de Sjoa in het leven geroepen”, legt Harald van Perlstein uit in zijn toespraak. “De Knesset wilde ervoor zorgen dat de Joden niet alleen als slachtoffer werden gezien, maar wilde tevens het respect tonen voor degenen die zich hebben verzet tegen het nazisme en voor het redden van mensenlevens. De heldhaftigheid herinneren in een tijd van afschuw. Dat is ook nadrukkelijk de wens van de Knesset geweest.”
“Nog geen vrede teruggekeerd in onze wereld”
Vervolgens werden de namen van de Heemsteedse Joodse slachtoffers voorgelezen en de herdenkingskaars ontstoken. Rabbijn Spiero nam daarna het woord. Hij vertelde over het breken van een glas een Joods gebruik bij feestelijkheden. “Zodoende breken wij een glas om aan te geven dat geen hoogtepunt in ons leven op feestdagen onopgemerkt voorbijgaat, zonder dat wij treuren, omdat er nog geen vrede is teruggekeerd in onze wereld”, vertelt hij. “Nog dagelijks leven wij in de onzekere tijden. In onze tijd hebben wij de donkere wolken van de holocaust, die onze generaties nog dagelijks bezighouden.” De rabbijn sprak na zijn toespraak een gebed uit en las een psalm voor in het Hebreeuws. Daarna werd een minuut stilte gehouden.
Tot slot was er gelegenheid om een steentje bij het monument te leggen, een Joods gebruik om de slachtoffers te herdenken.
Foto: Burgemeester Nienhuis leest de namen op van de Heemsteedse Joodse oorlogsslachtoffers. Fotograaf: Bart Jonker