Heemstede – Lieveheersbeestjes: iedereen kent dit bekende kevertje en ziet ze regelmatig in tuin, bos of park. Maar zijn ze wel zo lief, zoals de naam doet vermoeden?
Ja, de meeste lieveheersbeestjes van de circa 55 inheemse soorten die in Nederland voorkomen, zijn buitengewoon nuttig. Ze zijn de natuurlijke verdelgers van bladluis, waardoor de schade die bladluizen aan planten veroorzaken, biologisch bestreden wordt. Een volwassen lieveheersbeestje nuttigt per dag zo’n 50 bladluizen, zoals het veel voorkomende zevenstippelige lieveheersbeestje op de foto.
Helaas zijn er ook schadelijke soorten, zoals het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje. Deze exoot is zo’n 20 jaar geleden uitgezet in Europa als bestrijder van bladluizen en dat blijkt achteraf een erge vergissing. De exoot heeft een ware opmars gemaakt en heeft zich ontpopt als een invasieve soort die zich ook aanzienlijk in Nederland heeft vermenigvuldigd. Met desastreuze gevolgen.
Uit onderzoek van Wageningen UR (University & Research centre) blijkt dat deze Aziatische varianten de inheemse lieveheersbeestjessoorten agressief verdringen. Bij gebrek aan bladluis blijkt de Aziatische exoot tevens een predator te zijn, en de inheemse soorten te verorberen. Aziatische lieveheersbeestjes zijn inmiddels een plaagdier, omdat het binnenshuis voor vervuiling kan zorgen en de smaak van wijn aantast. Ze scheiden een onwelriekende gele vloeistof af tegen hun vijanden. Het Aziatische lieveheersbeestje is makkelijk te onderscheiden van de inheemse lieveheersbeestjes. De exoot heeft een soort M-vorm achter de grotere witte ogen op het schild en een enigszins een licht deukje achterop het schild.
Bronnen: Landelijk Nederland en Naturetoday.com.
Het nuttige en inheemse zevenstippelig lieveheersbeestje (foto: Bart Jonker).