Door Eric van Westerloo
Heemstede – Deze maand valt uw aanslag gemeentelijke belastingen weer op de deurmat. Onderdeel daarvan is het bedrag dat u moet betalen aan OZB vastgesteld is door de gemeenteraad en met als basis het onroerend goed.
Nu leven er veel vragen onder de inwoners hoe men toch aan de waarde van de objecten komt. Is het natte vingerwerk of ligt daar meer aan ten grondslag? Na een lang gesprek met wethouder De Wit en haar ambtenaren blijkt het laatste het geval.
De uitvoeringsinstantie het GBKZ (Gemeentebelastingen Kennemerland-Zuid) beschikt over een schat aan bronnen, alles wat u en ik aan OG bezitten. Het GBKZ stelt de waarde vast van de objecten, huizen, gebouwen, werkplaatsen, schuren, garages, grond e.d.). Zij doen dit voor de gemeentes Heemstede, Bloemendaal en Zandvoort. De informatie komt o.a. uit het Kadaster, de sites met huizen die in de verkoop staan en/of verkocht zijn. Ook onderhandse verkopen of objecten verkregen uit erfenissen zijn bekend. De landelijke Waarderingskamer houdt toezicht op het GBKZ. Jaarlijks moet 20% van het bestand fysiek gecontroleerd worden. Men vraagt zich af waarom de buren voor eenzelfde huis een een ander bedrag moeten betalen. Dan zijn er vrijwel zeker verschillen tussen de twee huizen. Zijn er uitbouwen: bij de een wel en de ander niet. Zijn dakkapellen vervangen is de schuur of de tuin net iets groter of kleiner? De maatvoering heeft als basis vierkante meters.
Wat nog buiten beschouwing is gelaten is de inwendige staat van het object en bijvoorbeeld ook zonnepanelen. Die vind je wel terug in de verkoopprijs, maar het GBKZ houdt hier geen rekening mee. Kantoren, winkels of verzorgingshuizen worden bezocht met een externe taxateur. De verkoopprijs van gelijkwaardige panden vormt de basis. Van invloed kunnen vele factoren zijn. Staat van onderhoud, staat interne voorzieningen, ligging van het pand of de staat van de schuur, aanbouw e.d. De grond van het perceel wordt apart gewaardeerd, ook hier kunnen verschillen optreden door ligging e.d. Zonnepanelen worden nog niet meegenomen net als het energielabel.
Wat opvalt is de openheid waarmee de zes medewerkers van het kantoor, belast met de waardebepaling, de inwoners met vragen verder helpen. Mocht het zo zijn dat er aanleiding is om fouten te herstellen, zal men dat zonder meer doen. Jaarlijks, vooral direct na het uitbrengen van de aanslag regent het vaak bezwaarschriften. De termijn is zes weken, maar als u een melding doet kunt u daar naderhand nog verdere invulling aan geven. Louter voor het gemak maken inwoners gebruik van bureaus die op basis van algoritmes wel of niet in bezwaar gaan. Bureaus ontvingen € 600 compensatie van de gemeente. Dat liep de financiële-spuigaten uit, zodat Den Haag het tarief zover verlaagd (150) dat veel bureaus zijn gestopt. U zult het dus vooral weer zelf moeten doen, er voorbeelden te vinden hoe dat moet. Wat u wel moet meewegen is dat de waarde is bepaald op 1 januari 2023 voor de belasting in 2024. De WOZ waarde loopt dus een jaar achter de markt aan.
Hoe komt het OZB-tarief tot stand?
Hoe komt het OZB-tarief tot stand? Daar heeft het GBKZ geen bemoeienis mee. Dit is een aangelegenheid van de lokale politiek. Iedere gemeenteraad in Nederland stelt tijdens de begroting het tarief voor het volgende jaar vast. Voor 2024 is het tarief, in Heemstede naast inflatie extra gestegen, omdat het college 1 miljoen extra wil binnenhalen voor een sluitende begroting. De raad ging akkoord. Als je al het OG inclusief grond bij elkaar optelt heb je een maximale waarde van een dorp of stad. Op basis daarvan wordt de maximale belasting capaciteit berekend.
Heemstede heeft in de capaciteit nog 6,6 miljoen dat onbelast is. Als ‘straf’ voor het niet inzetten van de maximale capaciteit wordt de gemeente gekort via het gemeentefonds.
Rechters hebben de afgelopen jaren uitspraken gedaan, vaak in het voordeel van de huizenbezitter. Zo kan het wonen aan een heel drukke weg, het hebben van geluidsoverlast in de buurt bijv. nabij een sportcomplex, buren die naast overlast hun pand verwaarlozen etc. Gaat u in bezwaar dan konden de genoemde factoren wel eens de doorslag geven.
Het is zeker niet het leukste onderwerp om bij stil te staan, maar als u de rekening deze maand weer krijgt gaat u zich ongewild toch vragen stellen. Deze krant hoopt hiermee de werkwijze enigszins te hebben kunnen uitleggen. Er blijft altijd ruimte voor discussie. Voor de hoogte van de OBZ moet u bij de politiek zijn en wordt weer actueel als u in het stemhokje staat. Komt u er niet uit met de GBKZ kunt u altijd nog naar de rechter.
Dit artikel is verre van volledig, maar schets een beeld hoe e.e.a verloopt.
Voor meer info zie de website van de Waarderingskamer. https://www.waarderingskamer.nl/.
Foto: Zoveel huizen, zoveel grondslagen. Foto: Bigstock.