Is de mens door de technologie zelf een god geworden, die over zijn bestaan kan beslissen? Dominee Pieter Terpstra bespreekt ethische vraagstukken naar aanleiding van Harari’s boek Homo Deus. Hij doet dat op dinsdag 6 november in de Pauwehof te Heemstede om 20.00 uur.
In zijn nieuwste boek ’21 lessen voor de 21ste eeuw’ trekt Yuval Noah Harari de lessen uit zijn vorige boeken. Het eerste boek ‘Sapiens’ bevatte een korte geschiedenis van de menselijke soort. Hoe zijn wij boven komen drijven in afgelopen 100.000 jaar? Het tweede boek ‘Homo Deus’ heeft als ondertitel ‘de geschiedenis van morgen’. Hier kijkt de auteur vooruit: wat is de toekomst van de mensheid? Door technologische ontwikkeling is de mens ‘zijn eigen god’ geworden, die kan beslissen hoe lang hij zal leven of hoeveel hij zal werken. We kunnen volgens Harari 200 of zelfs 500 jaar oud worden met een computer op onze schouder om onze hersenen aan te vullen en op door stamcellen weer geregenereerde knieën.
Pieter Terpstra is gevraagd zijn reactie te geven op de ideeën in dit tweede boek. Hij zal stilstaan bij de ethische vraagstukken die uit de mogelijkheid om zo oud te worden voortvloeien. Is dat voor iedereen weggelegd? Zullen we ook gelukkig zijn als we 200 jaar leven of verliezen we geleidelijk de controle over de gebeurtenissen? Uiteindelijk is de vraag natuurlijk wie al die dure medische ingrepen gaat betalen en wie daarvoor in aanmerking komen. Hoe gaan we het pensioenstelsel regelen voor 200-jarigen en hoe geven mensen op die leeftijd nog zin aan hun bestaan, of krijgt het begrip voltooid leven dan toch opeens echt inhoud?
Op de foto: Pieter Terpstra.